4986

Als oudere modellen worden opgeknapt, dan kunnen de verflagen verwijderd worden, zonder schade aan te brengen aan het oppervlak. Of om verven te verwijderen van een plastic model als bijvoorbeeld als het spuiten niet goed gelukt is.

Haal voor het afbijten met pasta of vloeistof alle 'verchroomde' en metalen delen van het model. Metalen delen worden lelijk of lossen op (ook aluminiumfolie) en 'chroom' verdwijnt in enkele tellen !!

En bij gebruik van deze middelen altijd beschermende maatregelen nemen:  handschoenen aan en een gezichtsmasker dragen!

brilhandschoene

Werkwijze is over het algemeen: het onderdeel enkele uren in verwijdervloeistof laten liggen (moet geheel onder de vloeistof) of met pasta besmeren, laten inwerken en dan met een borstel (tandenborstel o.i.d.) de verf er af halen. De verf komt er meestal gemakkelijk van af. Plastic wordt wel heel iets doffer, maar dan hecht de nieuwe laag beter. Resten wegpoetsen met een oude tandenborstel en behandeling herhalen als nodig.  

  ===============

Mogelijkheden: 

(1)  "Blue Wonder" van Sorbo (de blauwe variĆ«teit). De Blue Wonder is meerdere malen te gebruiken maar wel gesloten bewaren, laat het na gebruik door een trechter met een koffiefilter lopen.

bluewonder

 

(2) AK Interactive Paint Stripper #AK186, werkt erg handig

AK 186 paint stripper

(3) Spiritus, bijvoorbeeld voor weghalen van Tamiya acrylverf, het model kan onbeperkt lang liggen weken in een bakje spiritus.

(4) Revell Aqua Color Cleaner. Dit is ook handig bij chromen delen waar men de chroomlaag wil verwijderen.

revell colour cleaner

 

(5) Afbijtpasta (o.a. Modelstrip). Handig voor het schoonmaken van gedeelten van een model. 

 

  =========================

Mocht de olie verf echt niet loskomen, dan zijn de volgende technieken te overwegen maar vermijd ze liever!  (EN LET OP: neem extra beschermende maatregelen!):

Denk aan het milieu. Breng na gebruik het afbijtspul netjes naar de "milieustraat" van de Gemeente.