MODELBOUW F-2

Modellen (type)
 ?  nooit gezien
@ moeilijk te vinden
 ?  never seen
@ hard to find
1/72
1/48
1/32
Roden
Aeroclub (vacu) 
Lonestar (resin)
Wingnut Wing F.2A** (early)

> beste aanbevolen model staat steeds eerst bovenaan; modellen achter elkaar genoemd zijn gebaseerd op dezelfde mal; (best kit listed first).

1/144:  Decapod

BOXART

  • aeroclub-felixstowe-f2-72
  • roden-felixstowe-f2-72
  • wingnut-felixstowe-f32

.

Kleurenschema:(kijk in kleurentabel voor modelbouwkleuren)
 Schema  Algemeen Kleur boven- en zijkanten  Kleur onderzijde  Details Opmerkingen 
   < K122 > PC10 khaki < K122 > PC10 vleugels/stabilo

"teerzwart"  romp en drijvers

houten stijlen en propeller

waarschijnlijk Engelse kleuren gehandhaafd maar voorzien van bollen;

onduidelijk is waar de oranje bollen op de romp/staart zitten

 

EXTRA MODELBOUW INFORMATIE:

(door Meindert de Vreeze)

De Felixstowe F.2 vleugel en staartvlakken lijken meestal erg donker in foto's, dat komt vaak door het toen gebruikte foto-procedé. De vleugels zijn 'groen' aan de onderkant en de rest in Clear Doped Linnen (CDL). De onderkant van de romp en dergelijke was tegen het water hoogglans zwart bitumen "teer" net als de bekleding van de stijlen. De multiplex panelen van de bovenbouw waren zwaar gelakt. Alle metalen hulpstukken werden gespoten in hoogglans zwart, hoewel die op de motor dragers en tussen stijlen vaak  werden overschilderd met Battleship Grey (BSG), samen met het hout. De meeste oppervlakken werden gekenmerkt door een glanzende afwerking. (later in de Eerste Wereldoorlog Britse vliegboten kregen veelal kleurige schema's om het herkennen eenvoudiger te maken.

 ---

** Op schaal 1/32 is er de zeer imposante kit van Wingnut Wings, de fabrikant uit Nieuw-Zeeland. Het F.2A "Early" model met overdekte cockpit met kap is duur maar is dan ook enorm groot met 1 meter spanwijdte op deze schaal! Er zitten bijna 400 plastic onderdelen in deze kit maar ook zo'n 50 in ets-metaal. De motorreplica's zijn voor de Rolls Royce Eagle VIII met zo'n 375 pk. De decalsheet gedrukt door Cartograph is groot en indrukwekkend. Deze kit is topkwaliteit al moet je wel zelf de bespanning regelen met draadspanners ("buckles") en iedere tweedekker modelbouwer heeft daar zijn eigen voorkeur. De handleiding geeft wel de bespanning aan. De passing is soms zo goed dat je bij droogpassen de onderdelen bijna niet meer los krijgt. Voor het geweldige gedetailleerde interieur met veel houtwerk zou je aftermarket decals kunnen nemen van "Uschi van der Rosten". Voor de spanners zijn buckles van Bobs' of Gaspatch (die in hun 1/48 set zijn beter op schaal) aan te raden, zo'n dure maar imposante kit verdient dit wel. 


felixstowe-f2a-drawing

Tekening met een "early" F.2A , hier zonder bewapening maar meestal zaten er Lewis guns voorop en een schutter in het midden

 

Felixstowe F2A

Tekening van en beschikbaar gesteld door IPMS Nederland lid Wilko Jonker (used with permission)

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)