894

Cat 3. KLu

Voor de KLu was in 2013 beoogd om 4 onbemande toestellen aan te schaffen voor verkenningen op hoogte en aanvallen op afstand.

Het project MALE UAV (Medium Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle) betreft de aanschaf van vier MALE UAV-toestellen met sensoren en grondstations van waaruit de toestellen worden bediend. Het MALE UAV-systeem bestaat uit een onbemand vliegtuig met de benodigde grond apparatuur voor het grondstation. De General Atomics MQ-9 is kandidaat en bevat een elektro-optische en infraroodsensor (EO/IR), een grond- en oppervlakteradar en een laser voor de aanwijzing van objecten. De Synthetic Aperture Radar kan bewegende objecten waarnemen (Moving Target Indicator, MTI). De grondcomponent bevat functionaliteiten voor missieplanning, vluchtvoorbereiding, besturing van vliegtuig en sensoren, beeldinterpretatie, communicatie, onderhoud en simulatie. De MALE UAV kan 24 uur per dag opereren en wordt op afstand bestuurd.

Een MALE UAV-systeem bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations. Hiervan zijn 2 grondstations nodig voor vluchten vanaf de thuisbasis en 2 voor het opstijgen en landen vanaf een inzetlocatie. Contact tussen de verschillende onderdelen van het systeem gebeurt per satellietverbinding.

Een budget was gereserveerd van tussen de 100 - 250 miljoen Euro en indienststelling zou zijn rond eind 2016 maar in 2015 werd het jaren uitgesteld vanwege geldgebrek. Dit tot ongenoegen van de Luchtmacht die al de nodige voorbereidingen had lopen en waarbij de vliegbasis Leeuwarden de beoogde thuisbasis zou worden. Divers personeel is zelfs al opgeleid zoals de analisten.

De 4 MQ-9 Reapers zullen worden ingedeeld bij het 306 Squadron dat opnieuw wordt geactiveerd en gaat opereren vanaf Vliegbasis Leeuwarden, naar verwachting mid 2020. Mei 2020 waren de eerste bemanningen klaar met hun training in de Verenigde Staten.

Op de Luchtmachtdagen 2019 werd weer flink promotie gemaakt voor de MQ-9.

 


mq 9 promo 1 mindef

mq 9 promo 2 mindef

Bijgaand materiaal uit een promotiefilm uit 2019 van het Ministerie van Defensie. (used with permission)


REGISTRATIES

Registratiegegevens MQ-9:

Registratie

Constructienummer

---

Datum in dienst

Datum uit dienst

Opmerkingen

 -1

 ?

 ?

 2020 ?

 -

.

 -2

 ?

 ?

 2020 ?

 -

.

 -3

 ?

 ?

 2020 ?

 -

.

 -4

 ?

 ?

 2020 ?

 -

.

 

Er zijn nog geen verdere details bekend.

Bronnen o.a  [O1] MinDef.web

 

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)