.....

Fabriek General Atomics
Vliegtuig MALE UAV
Type-aanduiding MQ-9
Cat 3 --  totaal 4 stuks (+4)
Reaper


mq-9-profile

Informatie:

De General Atomics MQ-9 Reaper is een onbemand vliegtuig voor observatie en aanvalsmissies. Het is een UAV (unmanned aerial vehicle) dat is ontwikkeld is om vanaf grote hoogte observaties en aanvallen te plegen met geleide raketten. Het toestel wordt op afstand bestuurd maar kan ook deels autonoom vliegen. De MQ-9 is een latere generatie UAV en heeft een motor met 950 pk met propeller aandrijving. De eerste versie vloog in 2001. De "B" versie heeft 6 pylons voor bewapening en vllog rond 2007 voor het eerst. De kruissnelheid is circa 300 km/uur en de vleugelspanwijdte 20 m.

Het MALE (Medium Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle) UAV-systeem bestaat uit een onbemand vliegtuig met de benodigde grond apparatuur voor het grondstation. De Synthetic Aperture Radar kan bewegende objecten waarnemen (Moving Target Indicator, MTI). De grondcomponent bevat functionaliteiten voor missieplanning, vluchtvoorbereiding, besturing van vliegtuig en sensoren, beeldinterpretatie, communicatie, onderhoud en simulatie. 

De USAF gebruikte de MQ-9 in Afghanistan en Irak en het wordt veelvuldig ingezet. Het kan ook bewapend worden met o.a. de Hellfire air-to-ground raket. 

Er komen steeds nieuwe MQ-9 varianten, o.a met betere systemen maar ook met bijvoorbeeld een beter onderstel. De MQ-9 Block 5 ging in 2013 in ontwikkeling.

 

Literatuur:
Nota defensie
- Ministerie van Defensie
Brief Defensie aan Tweede kamer:  voorstudie_project_male_uav.pdf  

Websites:
IPMS NL Walkaround MQ-9

 

FOTO GALERIJ:

  • mq-9-002-mindef-auth
  • mq-9-mindef-12
  • mq-9-profile
  • mq-9-promo-1-mindef
  • mq-9-promo-2-mindef

Deze inhoud op deze pagina werd voor het eerst opgesteld zomer 2004 door M.de Vreeze