Cat 5.  ML-KNIL

De particuliere eigenaar dhr. de Sturler uit Soerabaja had de Messerschmitt Taifun in Australië juli 1940 gekocht.  Werd PK-SAD en vloog vanaf Andir. De ML-KNIL op Andir had wel interesse aangezien de eigenaar al af en toe mee deed met oefeningen. Het toestel was november 1941 al bij de Technische Dienst van de ML-KNIL. Formeel 1 februari 1942 werd het in gebruik genomen met de registratie MT928. De kist raakte beschadigd bij een Japanse aanval op 19 februari 1942 maar werd hersteld. Het werd daarna nog gebruikt voor militaire taken voor Depot Vliegtuigafdeling.

Later is het bij de verovering van Java in Japanse handen gevallen en waarschijnlijk werd de kist nog door Japanners gevlogen. Berichten zijn dat het na de oorlog werd aangetroffen op Sumatra na augustus 1945.


messersch108-mdv-archive

Foto: Collectie M.de Vreeze (used with permission)

 

Registratiegegevens:
Registratie Constructienummer Datum in dienst Datum uit dienst Opmerkingen
MT-928
- 1 februari 1942   toestel VH-UZI was juli 1940 aangeschaft van Guinea Airways te Adelaide in Australië door particuliere eigenaar in Indië. Werd PK-SAD; Voor ML-KNIL gebruikt in Indie; buitgemaakt Andir in 1942 en wellicht door Japanners ter plaatse nog gebruikt.

 Bronnen o.a. [B34] PK.Lv

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)