Cat. 4   MLD

de "Jezebel", nummer 8-1,

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er al helikopters uitgeprobeerd welke in die tijd een nieuw type luchtvaarttuig was. Ook na de oorlog was er Nederlandse belangstelling waarbij begin 1946 een bezoek was gebracht aan de Amerika waar enige helikopters al in dienst waren. Delegatielid dhr. Marx van het Nationale Luchytvaart Laboratorium (N.L.L, de voorloper van het NLR) was al snel duidelijk dat de helikopter unieke praktische eigenschappen had. Na de opzet van een studiegroep volgde het oprichting van de Stichting Hefschroefvliegtuigen in 1947 en werd een S-51 helikopter aangekocht, de PH-HAA. De Stichting had o.a. KLM, Diepen, Fokker, een aantal Ministeries en het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling als deelnemers en had als bedoeling te onderzoeken of een helikopter voor diverse doeleinden geschikt was.

De Marine stelde vliegers en techneuten beschikbaar waaronder de vlieger Idzerda die werd omgeschoold als helivlieger. Het was wennen om een helikopter te vliegen, zo was de besturing totaal anders dan bij vliegtuigen en met kabels erg zwaar. De S-51 PH-HAA had overigens bij aflevering (nog) rotorbladen van gemengde constructie met hout en linnen.

Er werden vele proeven gedaan en verder werden ook postvluchten gemaakt. De PH-HAA bewees nog eens zijn waarde tijdens de strenge winter van 1947-1948 met vluchten naar de ge├»soleerde Waddeneilanden. Verder werden er testen gedaan met landbouwbesproeingen. De PH-HAA raakte beschadigd na motorstoring bij een landing in Nootdorp juni 1948 en later nog eens een flinke kraak bij een landing in september 1950. Pas december 1951 was het gerepareerd en wilde de Stichting stoppen. De vlieger Idzerda adviseerde de Schout bij Nacht van de Marine de heli te kopen. Aldus werd besloten en het toestel december 1951 aangekocht voor 150.000 gulden. Verder werd het knalgeel geschilderd en kreeg het registratie 8-1 / H-1. 

Vanwege een wat onduidelijke reden kreeg de heli in de volksmond de naam "Jezebel" hoewel deze naam pas maart 1952 werd opgeschilderd.

Januari 1952 werd een eerste landing gedaan op het vliegdekschip Hr.Ms Karel Doorman en vervulde de Jezebel de rol van reddingsheli (later SAR genoemd) uitgevoerd. De heli werd ook bij het schip ingescheept voor een vaartrip naar de West/ Antillen. Niet alleen naar de Beneden Windse eilanden maar ook de Bovenwinden. Zo werd op het eilandje Saba, dat nog geen vliegveld had, op 13 februari een landing gemaakt en dus was het het eerste luchtvaarttuig dat ooit landde op Saba. Ook bezoekjes aan St.Eustacius en St.Maarten werden die woensdag gebracht. Tijdens deze trip bleek dat de reddingslijn met lier nog wat verbetering vroeg.

Rond mei 1952 was het escader weer terug in Nederland en in onderhoud genomen. Men bestelde bij Westland die het type in licentie in Engeland bouwde metalen rotorbladen en een modificatie met een hydraulisch systeem wat de besturing aanzienlijk verlichtte; de modificatie was echter pas in het najaar van 1952 gereed.

Bij de watersnoodramp in Zeeland in de eerste week van februari 1953 werden veel reddingsvluchten gemaakt ook met de vlieger Schwartz. Alhoewel de kist maar een beperkt heffingsvermogen had, werden veel mensen gered. (Op verzoek werden ook Amerikaanse S-55 heli's ingezet in Zeeland).

De kist werd daarna mei 1954 gestationeerd voor allerhande taken en de OSRD vanaf Valkenburg maar het onderhoud was nogal lastig en veel werd er niet mee gevlogen. Waarschijnlijk in 1955 kreeg de heli een Sea Blue beschildering en de 8-1 registratie werd nu in wit aangebracht.

In 1959 ging het uit dienst en bij de MLD heeft de kist maar zo'n 625 uur gevlogen met dezelfde motor en stond het erg veel stil in onderhoud. Maar de MLD had wel de eerste ervaringen opgedaan met een helikopter. De kist ging naar Fokker voor verdere testen van rotorbladen op een proefbank.


sikorsky-s51-jg-archive

Sikorsky S-51 in latere Sea Blue schema. Foto: Collectie Joop Gelauf (used with permission)


 

Registratiegegevens:
Registratie Tweede Registratie Constructie-nummer Datum in MLD dienst Datum uit MLD dienst Opmerkingen
civiel PH-HAA    51.33 - - aangekocht door de Stichting voor Hefschroefvliegtuigen 1949. Aflevering civiele PH-HAA 07-07-1947; beproevingen en september 1947 eerst deklanding Hr.Ms. Karel Doorman; nog vele testvluchten; na zo'n 468 vlieguur verkocht aan MLD.
8-1
076 51.33 18-12-1951 23-05-1959

MLD S-51 is dezelfde PH-HAA en aangekocht 1951 door MLD; volksnaam "Jezebel". Knalgeel gespoten. Gemodificeerd najaar 1952 met metalen bladen. Waarschijnlijk 1955 Sea Blue gespoten.

Afgevoerd mei 1959 naar Fokker voor testen rotorblad balanceren. Vanaf 1965 blikvanger bij autobedrijf Nijmegen. Waarschijnlijk in 1969 gesloopt in Ede.

 Bronnen o.a. [B16] MLD.70 , [B5] Luchtv.encycl mei 1978

Opmerking: de Jezebel in het Aviodrome is niet de originele Nederlandse kist maar een in 1991 vanuit Engeland Imperial War Museum aangekocht HR.5 toestel (WG752)  en vervolgens gespoten in MLD kleuren. [walk around]

 

De inhoud werd voor het eerst opgesteld door M.de Vreeze zomer 2004 (op oude IPMS website)