apollo-meteor-boek

Boek : Alle Paarden van Apollo

over : Gloster Meteor bij de koninklijke luchtmacht

schrijver : Aart van Wijk

Op donderdag 13 december 2007 heeft de oud-straaljagervlieger Mr. Dr. Drs. (GLTC) Aart van Wijk uit Uithoorn in het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg het eerste exemplaar van het door hem samengestelde en uitgegeven boek ‘Alle paarden van Apollo’ (vier delen in cassette) aangeboden aan de Commandant Luchtstrijdkrachten, de Luitenant-Generaal J.H. de Jong. Dit boek, een vervolg op het eerdere boek ‘Het paard van Phaëthon’ (1999), beschrijft in de Delen 2 en 3 aan de hand van rapporten, verhalen en honderden foto’s de levensgeschiedenis van alle 266 Gloster Meteors die in de jaren 1948 - 1958 als jachtvliegtuig bij de Koninklijke Luchtmacht hebben gevlogen. 

Deel 1 van het boek bevat alle registers en belangwekkende documenten waaronder fotokopieën van Meteor bladzijden uit de vliegerlogboeken van ZKH Prins Bernhard.
Deel 4 bevat het dagboek dat de Gloster Meteor vlieger Jan Tolido schreef over zijn ervaringen op dat vliegtuig totdat hij op 16 november 1954 met de Meteor I-7 neerstortte vlak na de start vanaf de vliegbasis Leeuwarden.

Een ontroerend vervolg op dit dagboek zijn de eveneens in Deel 4 gepubliceerde condoleancebrieven die zijn toenmalige verloofde na dit ongeval ontving. In zijn toespraak gaf Aart van Wijk te kennen dat hij Jan Tolido beschouwt als de representant van alle 52 personen die met of door een Gloster Meteor straaljager werden gedood en zijn verloofde als het symbool van alle nabestaanden die met een groot verlies moesten leren leven. Voorafgaand aan de boekpresentatie heeft mevrouw H.L. Groen, Burgemeester van Uithoorn, medegedeeld dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd Aart van Wijk te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en zij heeft hem de bijbehorende versierselen opgespeld. ‘Alle paarden van Apollo’ bestaat uit vier stevige boeken met harde kaft en wordt geleverd in een cassette en weegt 7,8 kilo. De boeken, deel 1 Algemeen, met een voorwoord van de Commandant Luchtstrijdkrachten, Luitenant-Generaal J.H. de Jong, deel 2 Meteor Mk.IV en Mk.VII, deel 3 Meteor Mk.VIII en deel 4 Het dagboek van Jan Tolido, geven in de overtreffende trap alles weer wat er over de Gloster Meteor in Nederland maar te weten valt. Aart van Wijk heeft zijn levenswerk voltooid en meer dan wat in deze boeken is opgenomen zal waarschijnlijk nooit worden gepubliceerd. Veel documenten zijn afgedrukt en voor zover bekend, zijn van alle Nederlandse Meteors foto’s en hun geschiedenis opgenomen. Dit magistrale werk over één type toestel is een stuk luchtvaarthistorie dat in Nederland niet zal worden overtroffen. Gezien de geringe oplage zal deze uitgave ongetwijfeld een waardevol object worden. Heeft u zelf in het verleden met de Meteor te maken gehad, of bent u bovenmatig geïnteresseerd in de historie van dit vliegtuig, haast u om een exemplaar aan te schaffen, want dit werk mag dan niet in uw boekenkast ontbreken. Uitgegeven door Uitgeverij Eques Nubium, Uithoorn. ISBN 978 90 79058 01 3.
De boeken zijn rijkelijk geïllustreerd in zwart-wit en kleur en kosten oorspronkelijk € 160,- (exclusief portokosten).(opm: Ze zijn later ook met korting aangeboden, Red.)
Domeinnaam: www.glostermeteor.nl.

Reviewer: Hans Berfelo
 
Verschenen in IPMS / MIP 2008-2

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree