2137

dutch-profile-streak-boek

Boekrecensie

Titel: Dutch Profile Republic F-84F Thunderstreak & RF-84F Thunderflash in dienst van de KLu / In service with the R.Neth. AF

Auteurs:     Tim van Kampen, Luuk Boerman, Gerrit Boxem
ISBN           9789490092078
Uitgave:      Dutch Profile Publications
Uitvoering:  A-4 formaat, 56 pagina's, kleuren/zwart-wit foto's en tekeningen.
Prijs:           € 17,95

 

Dit is een uitgave uit de bekende Dutch Profile reeks van Luuk Boerman. Nummer 18 als ik goed heb geteld, Dutch Profile is na nummer 15 gestopt met het toekennen van nummers aan de verschenen delen.
Dit deel handelt over de Republic F-84F Thunderstreak en de RF-84F Thunderflash in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht.
Wat mij opviel was dat de kaft in tegenstelling tot de vorige uitgaven meer mat is gedrukt. Dit doet overigens niets af aan de inhoud. Wanneer ik een nieuwe hobbyboek heb ga ik deze meestal eens lekker doorbladeren en hier en daar, waar mijn oog om allerlei redenen op valt, wat losse stukjes tekst lezen.
De eerste indruk is dat de opbouw van deze Profile niet is gewijzigd in vergelijking met de eerder verschenen delen: een stuk algemene historie over het onderwerp, gevolgd door een stuk tekst over het gebruik bij de KLu. Ook hier is de Nederlandse tekst vertaald in het Engels. Verder zijn er weer een behoorlijk aantal kleurprofielen van de hand van Luuk Boerman opgenomen.
De tekst is niet erg uitgebreid, maar wel lekker geschreven. De meeste Profiles heb ik binnen een uur uit. Zoals eerder vermeld wordt er eerst in het kort wat verteld over de ontwikkeling van het toestel. Daarna volgt een en ander over de aflevering aan de Koninklijke Luchtmacht en komen de squadrons waar de Thunderstreaks zijn gebruikt aan bod. Ook wordt er ingegaan op het gebruik van de RF-84F Thunderflash bij 306 Squadron.


De tekst wordt verlevendigd met behoorlijk veel foto's. Veel van deze foto's zijn vrij bekend, maar er zit ook behoorlijk wat (voor mij althans) onbekend materiaal bij.
Persoonlijk vond ik de foto van de Thunderstreak van het Red Noses team het interessantst. Hier is een heel andere staartbeschildering zichtbaar, dan die van het toestel waar ik zelf een foto van in bezit heb (medio jaren negentig heb ik over zowel het Red Noses als over het Dash Four demonstratie team een artikel voor de MIP geschreven).
Verder staan er nog een aantal kleurenfoto's in van het Dash Four team, Whisky Four 67 en van gecamoufleerde Thunderstreaks.

Luuk Boerman heeft ook dit deel voorzien van een behoorlijk aantal kleurprofielen. In tegenstelling tot voorgaande delen zijn bij deze uitgave géén boven – en onderaanzichten opgenomen. Eigenlijk mis ik dat wel, want voor ons modelbouwers zijn ook deze aanzichten een "must" bij de bouw van onze modellen.
Vooral van de Thunderflash is dit een groot gemis, omdat zeker voor de eerste beschildering niet iedereen weet hoe het boven- en onderaanzicht er uit hebben gezien.

Verder is ook deze Dutch Profile uitgave niet gecombineerd met de uitgave van een decalset. Maar Luuk Boerman heeft onder zijn merk Dutch Decal diverse sets over dit onderwerp.

Al met al is ook dit deel een welkome aanvulling voor de modelbouwer met interesse in Nederlandse militaire luchtvaart. Zelf houd ik wel van meer informatie over bijvoorbeeld techniek en historie van het toestel, maar dat is niet het doel van de Duch Profile reeks. Ik kijk al weer uit naar de aangekondigde delen over de Mitchell en de Weihe.

Met dank aan Luuk Boerman voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar.

 

Reviewer :  Wilko Jonker

DIt artikel is geplaatst op deze website Januari 2015