BOEKBESPREKING.

Titel: NO PLACE FOR BEGINNERS Battle over Malta: june 1940 – september 1941.
Auteur: Tony O'Toole
Uitgever: Dalyrimple and Verdun Publishing, Uk 2013
ISBN: 978-1-905414-18-5
Prijs: +/- 30 Euro.
Uitvoering: 176 pagina's in zwart/wit en kleur

no place book

 

Zoals in de titel staat vermeld, gaat het hier om de luchtoorlog boven het eiland Malta, vanaf de Italiaanse oorlogsverklaring tot aan september 1941. Het boek behandelt de allereerste Engelse pogingen om Malta te verdedigen met Gloster Sea Gladiators, en later ook Hawker Hurricanes, tegen de aanvallen van de Italiaanse- en later de Duitse luchtmacht.

Ook de aanvalsvluchten en verkenningsvluchten van de RAF en de FAA komen aan bod.
Omdat de schrijver zowel een historicus als een modelbouwer is, is het boek voorzien van een uitgebreide historische achtergrond over de strijd en het leven op het eiland voor het personeel van leger, luchtmacht en marine en de Maltese bevolking.

Bovendien, en dat is voor ons modelbouwers het belangrijkste, is het boek voorzien van honderden foto's, waarvan sommige in kleur, van Engelse, Italiaanse en Duitse vliegtuigen. De afbeeldingen zijn voorzien van uitgebreide onderschriften, waarin wordt ingegaan op de beschildering van de vliegtuigen of voertuigen.

Sommige foto's zijn mij bekend, maar vele waren nieuw voor me. Echter de klap op de vuurpijl zijn de 29 zijaanzichten en 7 multi-aanzichten in kleur, met verklarende tekst en vaak een foto van het vliegtuig in kwestie. In een mailwisseling met de schrijver, die ook bekend is van artikelen uit Model Aircraft International en Scale Aviaton Modeller International, zegt hij dat hij al veel materiaal heeft verzameld voor een tweede deel, maar dat het nog niet zeker is dat de uitgever daar aan mee wil werken.

Dat zou wel erg jammer zijn aangezien materiaal zoals zojuist beschreven zeker een tweede deel verdient!

Voor een ieder die geïnteresseerd is in de strijd in het Middellandse Zeegebied, en in de vliegtuigen die daar opereerden (vaak in afwijkende kleurenschema's) is dit boek een absolute aanrader!

Reviewer: Henk de Jong

Zomer 2015