beute KFZ 2

Titel:  Beute-Kfz und Panzer der Wehrmacht, Rad- und Halbkettenfahrzeuge    
Auteur:    Walter J. Spielberger
Uitgever: Motorbuch Verlag
ISBN:        978-3-613-03811-0
200 pagina's
Adviesprijs: € 19,95

Over de titel:
Wat doet het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog met op de vijandelijke troepen veroverde legervoertuigen? In twee boeken geeft de auteur antwoord op deze vraag. In dit specifieke boek gaat hij in op wat er gebeurde met wiel- en halfrupsvoertuigen. In het andere boek, dat hij samen met Hilary Louis Doyle schreef, gaat hij in op wat er gebeurde met buitgemaakte vol-rupsvoertuigen.

Over de inhoud:
Het boek is ingedeeld naar negen landen van herkomst van buitgemaakte voertuigen. En rijkelijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen in zwart-wit. Achtereenvolgens komen zo Polen, Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Sovjetunie, Italië, de Verenigde Staten en Tsjechoslowakije aan bod.

Mijn interesse ging om zuiver chauvinistische redenen in eerste instantie vooral uit naar hetgeen geschreven werd over dat wat in Nederland werd buitgemaakt. Daarbij gaat het om door DAF, Ford, Chevrolet en Diamond-T vervaardigde (soms door DAF omgebouwde) voertuigen. Aandacht is er voor het ingenieuze TRADO-systeem van DAF waarmee 4-wielige voertuigen relatief eenvoudig tot 6-wielig konden worden omgebouwd. En ook hoe het idee achter dat TRADO-systeem later doorwerkte in de Nederlandse bijdrage aan het “Maultier-project”.
Alle hoofdstukken geven verrassende inzichten over het gebruik van buitgemaakte voertuigen door de Wehrmacht in WO II.

Mijn aanbeveling:
Met de bril op van een modelbouwer is dit een fijn boek om een ongewoon onderwerp voor een diorama of een bijzondere uitvoering van een voertuig te kiezen. Bijvoorbeeld een Chevrolet manschappenwagen met DAF-opbouw als verbindingswagen van de Wehrmacht om zo maar eens wat te noemen.

Over de auteur:
De in 2005 overleden Duitse auteur werd als schooljongen in oorlogstijd aanvankelijk “deels vrijgesteld” om te gaan werken in de productielijn van Alkett in Berlijn. Daarna heeft hij nog enkele jaren frontlijnervaring in pantservoertuigen op moeten doen. Na afloop van de oorlog heeft hij zeer veel publicaties over Duitse militaire voertuigen op zijn naam gezet, waaronder meer dan 40 stevige boekwerken.

Over de uitgever:
Het boek is een speciale uitgave van Motorbuch Verlag, onderdeel van de in 1962 opgerichte “Paul Peitsch” uitgeversgroep. De in het jaar 2012 op 100-jarige leeftijd overleden naamgever van deze uitgeversgroep was in de jaren 1932-1939 een bekende en succesvolle autocoureur, van 1950-1952 nam hij deel aan F1-races.
Motorbuch Verlag geeft over een grote verscheidenheid aan onderwerpen vele titels uit. Daaronder zijn er heel wat die voor de modelbouwer als referentie interessant kunnen zijn.
Zie verder https://www.motorbuch.de/

 

Reviewer:  John Broekman

beute KFZ 1

deze recensie werd gepubliceerd maart 2023