fs ref guide

IPMS COLOR CROSS-REFERENCE GUIDE

Auteur: David H. Klein (lid IPMS/USA)

"Stirring the pot series" no. 1

Uitgegeven door IPMS/USA- Inland Empire Chapter, San Bernardino, California.

Elke modelbouwer, of hij nu een v1iegtuigbouwer of een voertuigbouwer is, heeft vaak te kampen met een groot probleem: wat is de exacte kleur van dat voertuig of vliegtuig en wat voor tint moet ik op m'n model aanbrengen. Sommigen gaan uit van kleuren- of zwart/witfoto's, anderen gaan uit van codes en verfstaalkaarten. Elke methode heeft voor- en nadelen: kleurenfoto's kunnen anders af gedrukt zijn, verfstaaltjes hebben vaak een don- kere kleur dan op een model moet warden aange- bracht. Er is eigenlijk geen systeem waaruit de exacte kleuren worden gehaald.

Ook David H. Klein, de schrijver van het boek "The Color Cross-Reference Guide" schrijft in zijn voorwoord dat hij niet het verlossende systeem heeft. Toch brengt dit boek de modelbouwer (speciaal de vliegtuigbouwer) een heel eind op weg. Dit boek komt er in feite op neer dat de meest gebruikte kleuren van de meeste landen uor den vergeleken met de Federal Standard Colors, (FS 595a). Aangezien de FS codes over het algemeen door de modelbouwers wordt gebruikt is dit boek dan ook een waardevolle aanvulling op alle boeken en artikelen die over camouf1agek1euren gaan.

In zijn introduktie legt hij uit wat voor grote verschillen kunnen ontstaan in kleuren. Zelfs als men de echte kleur neemt, bv. FS 36118 ( de donkere kleur van de F-16) kan daar nog veel ver schil in zitten. Dit hangt nl. af van de ontwikkelde kleur, de geproduceerde kleur en de geob- serveerde kleur. Daarna legt hij uit hoe een kleur kan veranderen in de verschillende schalen die worden gebruikt (bv. steeds meer wit bijmengen). Bij de tekst staan bovendien enkele waarde voile tips. Als laatste in zijn introductie schrijft hij over de verschillende kleuren tabel len en waarom hij gekozen heeft voor de Federal Standard 595a.

Vanaf pagina 19 begint een uitgebreide kleuren tabel waarbij per land (van Abu-Dhabi tot Yoegoslavie) een aantal veel gebruikte kleuren (niet alle kleuren!) worden geanalyseerd aan de hand van de FS nummers, op welke vliegtuigen en voertuigen de kleur zit en enkele opmerkingen die bij de kleur geplaatst zijn, zoals: iets roder dan FS ? of behoort tot tabel RAL nr. ?.

Bepaalde landen worden zeer uitgebreid behandeld zoals de USA; WW I, interwar, WW II, WW II ANA order, USA 1950's en USA current.

David H. Klein schreef mij persoonlijk al dat Nederland er maar slecht vanaf is gekomen. Bovendien komt zijn informatie hierover meestal uit buitenlandse bladen. De lijst bevat nl. maar 17 kleuren uit de na-oorlogse periode.

Achter elke kleur uit de tabel staat een referentienummer die correspondeert met een referen- tielijs bestaande uit 351 bronnen. Hoewel deze lijst erg goed is, zijn er toch enkele onbetrouw- bare bronnen tussen. Zo verwijst hij weleens naar een decalsheet van Micro/Superscale of naar een bouwtekening van een bepaald model. Dit zijn naar mijn mening dubieuze bronnen, hoewel in bepaalde gevallen zo'n bron wel te vertrouwen is bv. de lichtgrijze kleur van de MiG-25 Foxbat waarbij hij naar de bouwtekening van Hasegawa verwijst. Deze lijkt te vertrouwen omdat Hasegawa eerder bij de MiG van luitenant Viktor Belenko was dan de officiele autoriteiten en dat moet je maar net weten!

Het laatste gedeelte van het boek bestaat uit een aantal Appendixes, waarbij oa. per land de belangrijkste vliegtuigtypes met FS aanduiding wordt weergegeven, FS kleuren worden vergeleken met: British Standard Colors BSC-381C, RAL-Farben, Canadian Standard Colors, Australian Standard Colors, ANA Colors (USA WW II), USArmy Corps of Engineers Colors, andere internationale kleur tabellen; Methuen Handbook of Colors, Munsell Book of Colors en last but not least: de modelverf merken! Kortom bijna alles wat de modelbouw er nodig heeft of gebruikt.

Ik heb de beschrijving zo uitgebreid mogelijk ge daan omdat dit boek eigenlijk naar mijn mening voor elke model bouwer een must is. Hoewel er na tuurlijk altijd wel meer kritiekpunten te vinden zijn, helpt dit boek de modelbouwer een heel eind op weg om de juiste kleuren zo nauwkeurig mogelijk te verkrijgen.

Ik heb het boek bij de auteur besteld maar het boek is hier en ook te verkrijgen voor circa prijs Fl 62,-.

REVIEWER:   Dick van Faassen

GEPUBLICEERD IN PIM 1989