Dutch Profile Glenn Martin 1

  english English readers can read a review in English here... 

 

Titel:   Glenn Martin 139WH   in LA /ML-KNIL /RNeIAAF

Auteurs:      Max T.A. Schep
ISBN           978-94-90092-31-3
Uitgave:      Dutch Profile Publications (2021) 
Uitvoering:  A-4 formaat, 67 pagina's, kleuren/zwart-wit foto's en tekeningen.
Prijs:           ca.  € 18,- 

 

Met uitbrengen van het 1/48 model van Lone Star werd deze profile uit 2021 ineens weer heel actueel, waarbij op zich het een interessant toestel is uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Vooral het knalgele en blauwe schema zal bij velen bekend zijn. In zijn KNIL-bijbel (De Geschiedenis van Camouflage en Kenmerken op vliegtuigen van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk-Indisch Leger) bespreekt auteur Max Schep uiteraard de Glenn Martin al, maar in deze profile gaat hij de diepte in. De geschiedenis van het type bij de diverse eenheden komt aan bod maar er zijn ook persoonlijke verhalen opgetekend.

De al jarenlange interesse van Max en zijn gedegen studie en onderzoek naar de ML-KNIL brengt een schat aan foto’s uit vele bronnen in de profile zichtbaar. De 67 pagina’s geven dat al aan. De verschillende kleurenschema’s worden door de tekeningen van Luuk Boerman goed weergegeven, totaal over 6 pagina’s. Ook deze uitgave is zoals alle Dutch Profiles weer tweetalig, Nederlands en Engels, met het doorlopen van de foto’s.

Zeker aan te bevelen gezien de uitgebreide geschiedenis van het type, maar ook voor de modelbouwers die er veel details in kunnen vinden om “een” model te verfraaien.
Over het Lone Star model, dat staat op “uitverkocht” maar op de Facebookpagina zijn indicaties te vinden dat men het wellicht opnieuw gaat uitbrengen. Ja ik weet het is giethars, white metal en vacuvorm en stervens duur. (Noot van de redactie: in 1/72 is er het Azur FROMM model)
Ik heb het boek met veel interesse gelezen en plaatjes gekeken. Max Schep staat borg voor kwaliteit.

Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar             

Reviewer:  Fred Bachofner 

 Dutch Profile Glenn Martin 2

 

TIP: kijk ook eens bij onze IPMS NedMil Glenn Martin pagina's... 

  ------

 

DIt artikel is geplaatst op deze website zomer 2022 door M. de Vreeze