Dutch Profile Hunter 1

  english English readers can read a review in English here... 

 

Titel:  (Fokker) Hawker Hunter , Koninklijke Luchtmacht/Royal Netherlands Air Force

Auteurs:     Tim van Kampen, Gerard Boxem, Luuk Boerman 
ISBN           978-94-90092-26-9
Uitgave:      Dutch Profile Publications (herdruk) 
Uitvoering:  A-4 formaat, 39 pagina's, kleuren/zwart-wit foto's en tekeningen.
Prijs:           ca.  € 18,- 

 

Een herdruk van de eerder verschenen Dutch Profile uit 2016. Helaas ken ik de eerste uitgave niet en kan dus ook niet vergelijken, maar ongetwijfeld zal deze herdruk extra, nieuwe foto’s hebben en bovendien bied het de mogelijkheid zoveel jaar later alsnog in het bezit te komen van deze Dutch Profile.
Mijn herinnering uit mijn jeugd over de Hunter is dat ik door mijn vader werd meegenomen naar een vliegveld, vermoedelijk Soesterberg, we woonden toen in Apeldoorn. Ik was nog maar een klein mannetje van 6-7 jaar en zag niet veel werd dus door mijn vader op zijn schouders gehesen en zag een Hunter (dat vertelde hij) landen en hoorde een hele harde knal!
Het bleek dat de Hunter een klapband had. De piloot hield de zaak in de hand. De eerstvolgende keer dat ik een Hunter zag vliegen was jaren later tijdens een bezoek aan de vliegbasis Yeovilton van de Royal Navy.

Deze Dutch Profile verhaalt over de Hunters versies F.MK.4 en 6 van de Klu. Ook deze versie bestaat weer uit een Nederlandstalig en Engelstalig gedeelte waarbij de foto’s door het hele boek doorlopen.
Alle squadrons met de Hunter, 322, 323, 324,325,326 en 327 komen aan bod en worden kort beschreven, met leuke weetjes en ondersteund door foto’s. Het Darling demoteam van 325 komt ook aan bod. De persoonlijke ervaringen van verschillende Hunter vliegers geven een extra dimensie aan de publicatie en uiteraard komt de Nieuw Guinea periode aan bod. Luuk Boerman is weer verantwoordelijk voor de kleurenprofiles. Aan het eind een complete lijst van alle Hunters en waar ze uiteindelijk terecht kwamen. Interessant om te lezen dat we ze terug konden vinden in India, Qatar, Jordanië, Chili, Irak, Kuwait en Oman.

Deze Dutch Profile hoort zeker thuis in een verzameling publicaties over de Koninklijke Luchtmacht. Veel interessante foto’s, profiles en de complete lijst van alle Hunters. De geschiedenis van de Hunter binnen de Klu wordt door de auteurs in de beperking die ze hebben voldoende neergezet.
Ik schat overigens in dat met het steeds meer beschikbaar komen van materiaal er nog wel een heruitgave inzit, binnen een aantal jaren, wellicht een compleet overzicht inclusief de trainer.
Voor de duidelijkheid, de herdruk van 2018 en die van 2022 zijn identiek waarbij de laatste een iets andere omslagkleur heeft.        

Met dank aan Dutch Profile voor het ter beschikking stellen van dit recensie-exemplaar.

Reviewer:  Fred Bachofner 

Dutch Profile Hunter 3

 Voorbeeld pagina boek 

  -------------

Collectie Fred Bachofner

Foto: collectie Bachofner

DIt artikel is geplaatst op deze website juli 2022