profile 1

    english   English readers can read the review here..... 

 

Dutch Profile Lockheed R/T-33A

Auteurs:    Tim van Kampen – Coen van den Heuvel – Luuk Boerman 
Uitgever:  Dutch Profile
ISBN:  978-94-90092-48-1
Uitgave 2023 
71 pagina's 
Prijs:  circa 17,- euro 

 

De Lockheed T-33 Shooting Star (of T-Bird) is een trainingsvliegtuig met straalaandrijving, ontworpen door de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed, die het toestel bouwde van eind jaren 40 tot eind jaren 50. Dit succesvolle en betrouwbare toestel, waarvan meer dan 7000 stuks werden gebouwd, diende in de loop van de tijd in de luchtmachten van meer dan 80 landen waaronder de Koninklijke Luchtmacht (KLu). In 2015 werd de in Canada gebouwde versie nog door de luchtmacht van Bolivia gebruikt.

Wereldwijd verkeren nog enkele tientallen T-33’s in luchtwaardige staat; vaak zijn deze toestellen nu in particulier eigendom. De overige nog overgebleven toestellen staan opgesteld in musea of als "poortwachter".

De T-33 was een doorontwikkeling van de Lockheed P-80/F-80. Door het verlengen van de romp kwam hierbij de ruimte vrij voor het plaatsen van een extra stoel, instrumenten en dubbele bediening. De eerste vlucht met het toestel - dat destijds als TF-80C bekendstond - werd in 1948 gemaakt, waarna het toestel van 1948 tot 1959 als T-33 werd geproduceerd.
De Amerikaanse marine, de US Navy, gebruikte het toestel vanaf 1949 onder de aanduiding van TV-2 trainer en hernoemde het vanaf 1962 in T-33B.
De RT-33A verkenningsversie werd hoofdzakelijk voor de export gebruikt en was uitgerust met een neuscamera en extra apparatuur op de plaats van de tweede stoel.

Van augustus 1952 t/m juni 1972 heeft de T-33 bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu) dienstgedaan waar hij bekendstond onder de naam T-Bird.
De T-33 werd destijds aan diverse NAVO-landen, waaronder Nederland, gratis verstrekt in het kader van het Mutual Defense Aid Program. In totaal zijn 60 T-33A’s en drie RT-33A’s aan de KLu geleverd.
In augustus 1952 werden de eerste toestellen voor de Basisvlucht van vliegbasis Volkel afgeleverd– beter bekend als de Jachtvliegschool II – het latere 313 Squadron. Het einde van de T-33 bij de KLu kwam op 9 juni 1972 toen de M-11 van de TVO de laatste officiële vlucht maakte. Het 313 Squadron was inmiddels al overgegaan op de Canadair NF-5. De KLu gebruikte naast de standaard T-33A vanaf 1953 ook enkele RT-33A fotoverkenners bij het 306 (fotoverkennings) Squadron. Toen de RF-84F Thunderflash in dienst kwam, werd de fotoapparatuur echter uitgebouwd en werden ze als eenzitter ingevoerd bij 313 Sqn.

De T-33 heeft in de KLu dienstgedaan bij de volgende eenheden:
Basisvlucht Volkel/Jachtvliegschool II,
306 Squadron,
313 Squadron,
Jachtvliegopleiding (JVO),
Transitie vliegopleiding (TVO)

Deze Dutch Profile over de (R)T-33A neemt u mee naar de begin jaren ’50 toen de T-Bird door de Koninklijke Luchtmacht werd ingevoerd, met een korte beschrijving van de ontwikkeling van het toestel. De toestellen vlogen in die beginperiode nog met de TR- registratie met twee cijfers. De M- registratie werd toen overigens al op het kielvlak gevoerd, onder de vlag. De verschillende eenheden worden besproken en ook de Wolfhounds met de rood-wit-blauwe staartvlakken komen langs.
Een belangrijk onderdeel vormen de twee demoteams, de Skysharks met hun haaientanden en de meer bekende Whisky Four.
De Klu kreeg ook de RT-33A geleverd, een fotoverkenner, maar liefst 3 stuks! Een weetje: ze werden ook vaak gebruikt voor donorvluchten waarbij organen werden vervoerd in binnen- en buitenland. De vrieskist met het orgaan stond dan op stoel in de achterste cockpit. Ze vlogen bij 306 sqn.

Natuurlijk vormen de foto’s weer een belangrijk onderdeel van deze Dutch Profile. Maar liefst 112 foto’s, waarvan 34 in kleur. Luuk Boerman verzorgde de 6 pagina’s met kleurenprofiles. Aan het einde van deze uitgave wordt kort aandacht besteed aan de vele luchtmachten wereldwijd die de T-33 ook hebben gebruikt met wat kleurenfoto’s van andere gebruikers.
Ook deze uitgave is weer tweetalig gevoerd, Nederlands en Engels.

Conclusie
Ik ken de T-33 alleen uit zijn laatste jaren en vond het altijd een prachtige kist met al dat dayglow (net als de Beaver). Deze Dutch Profile geeft mij kort en bondig het verhaal van de T-Bird in dienst van de KLu. Met veel plezier kijk ik de “plaatjes”, soms bekend, maar ook velen niet.
Een mooie aanvulling op de serie van Dutch Profile

Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen voor een recensie.

Reviewer :  Fred Bachofner

 

  • T-33-klu
  • profile-_1
  • profile-_2
  • profile-_3

 

 TIP:  kijk ook bij onze IPMS.NL NedMil T-33 artikelen hier...

dit artikel werd januari 2024 gepubliceerd door M. de Vreeze, IPMS NL webmaster