KLP 1

   english  Read this review in English here.... 

Building the Trumpeter P-47D Razorback in 1/32 Scale

Uitgever:  KLP publishing

Auteur:   John Kim
Uitgave:  2024 
Formaat:  PDF-bestand  met 319 pagina’s
Richtprijs: 18,00 $ Australische dollar 

 pdf logo

KLP Publishing (Scale Modelling Guide Books) is een Australische uitgever die zich helemaal specialiseert in modelbouwgidsen van specifieke onderwerpen en dan ook nog in PDF formaat. Uitgever Kevin Futter heeft hier een duidelijke visie bij. Kort gezegd wil de uitgever niet de beperking hebben van echt drukwerk, waaronder onverkoopbare voorraden of te weinig oplage, beperking in pagina’s ten op zichtte van de kosten, en die beperkingen heb je bij het pdf-formaat niet. Zelfs de resolutie van foto’s kun je bij een PDF groter maken waardoor de lezers op hun PC de foto kunnen vergroten, ideaal voor details, zeker in de modelbouw.
Totaal heeft KLP al zo’n 33 PDF publicaties op haar naam staan, voor het merendeel over vliegtuigmodellen (2x Starwars). Deze over de Trumpeter P-47F Razorback is de voorlaatste (op moment van schrijven, begin februari 2024 is de laatste de Airfix 1/48 Sea King). Qua schalen begint het bij 1/48 en loopt voor onderwerpen op tot zelfs 1/18.

De opzet van de publicaties is evenzo goed als simpel. Vraag een modelbouwer en in geval van KLP Publishing niet de minste, om een model te bouwen en deze bouw uitvoerig te beschrijven en te documenteren met hints, tips en trucs en wat erbij hoort.
Voeg wat after-market producten toe aan de mix en een zeer uitgebreide recensie en er ontstaat een modelbouwgids van 319 pagina’s met duidelijke en hele mooie detailfoto’s en een superbouwer aan het werk! Een genot om door te bladeren en te lezen.

Deze Razorback gids bestaat uit 6 hoofstukken;
About the Kit: een uitgebreide recensie van Chris Sherland.
About John Kim: de Amerikaanse modelbouwer.
Building the Model: de uitgebreide bouwbeschrijving met super foto’s.
Painting and Finishing en uiteraard de verwering.
Gallery: een prachtige set met foto’s van het gebouwde model.
Appendices: bijlages met aftermarket producten (inclusief decals), uiteraard alleen voor dit 1/32 model en publicaties.

Conclusie
Het PDF concept spreekt mij wel aan. Los even van de voordelen van een uitgever. Naast mijn bouwplek staat mijn computer met twee schermen en mijn IPad. Het is dus eenvoudig om zo’n PDF bij het bouwen te gebruiken. Een boek of een tijdschrift neemt plaats in en ligt vaak in de weg of moet er weer bij worden gepakt en foto’s zijn relatief klein.

Deze uitgave met als onderwerp de Razorback P-47D van Trumpeter behandelt alleen het model en gaat verder niet in op een eventuele geschiedenis van het type, maar dat is de essentie van een bouwgids. De opmaak is prima verzorgd en de gebruikte foto’s zijn met hoge resolutie geplaatst zodat je ze op de computer tot in detail kunt “opblazen”, ideaal.
John Kim heb ik eerder al een superbouwer genoemd, zeker als ik kijk naar zijn modellen op het internet en deze P-47D. Zelf vindt hij dat niet. In zijn jeugd is hij begonnen met de modelbouwhobby, maar is daarmee gestopt toen zijn gezin belangrijk werd. Sinds 6 jaar is hij echter weer een actieve bouwer en hij geeft zelf aan dat hij “is trying to create an impression” in plaats van een uiterst accuraat model. Wel, dat lukt hem beide zeker.
Heb je het plan opgevat om de Trumpeter P-47D Razorback te gaan bouwen dan is deze uitgave van KLP publishing zeker de moeite waard om voor iedereen als gids te dienen. Laten we wel zijn, modelbouwen is een hobby en een hobby moet je met plezier doen dus als jij tevreden bent over je prestatie is dat prima. Is dat een wedstrijd supermodel, uitstekend, is dat gewoon jouw impressie van een model evengoed. Zo’n gids als deze helpt je met ideeën, maar je hoeft ze niet allemaal over te nemen!
Ik heb genoten van het doorlezen van het boek, de mooie foto’s en de handige tips en trucs. John Kim bouwt niet het model uit de doos maar de Eileen van Luitenant Frank Oiler’s (WZ-S, serial 42-75249) van de 78th Fighter Group. Ik had het wel een aanvulling gevonden om een aantal tekeningen/profiles van het te bouwen model in het boek op te nemen, nu ben je als wilt meebouwen helemaal afhankelijk van het decalvel en de foto’s.
Ja, zeker een interessante PDF uitgave over dit onderwerp.

Met dank aan KLP Publishing voor het beschikbaar stellen van deze PDF publicatie!

 

Reviewer :  Fred Bachofner

 

  • KLP-1
  • KLP-2
  • KLP-3
  • KLP-4
  • KLP-5

 

dit artikel werd gepubliceerd februari 2024 door M. de Vreeze, IPMS NL webmaster