Read this review in English here....
The Dutch-Indonesian War 1945 -1949
Armies of the Indonesian war of Independence
Uitgever: Osprey publishing no.550
ISBN: 978-1-4728-5474-2
48 pagina’s
Richtprijs: rond de 15,00 euro in Nederland.
Zeer gedetailleerd en kleurrijk geïllustreerd is dit verslag van de strijd van de Indonesische troepen in hun Onafhankelijkheidsoorlog tegen Nederland, na de overgave van de Japanse bezettingstroepen in 1945.
In navolging van boek MAA 521 "Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger 1936-42" en het voltooien van de berichtgeving over de dekolonisatieoorlogen na de Tweede Wereldoorlog, beschrijft De Nederlands-Indonesische Oorlog 1945-49 de Japanse overgave in september 1945 die een machtsvacuüm achterliet in het koloniale Nederlands-Indië (Indonesië). Met behulp van levendige kleurenillustraties en zeldzame foto's toont deze titel de verschillende krachten die betrokken waren bij de strijd om Indonesië: de Brits-Indische legertroepen die naar belangrijke gebieden werden gestuurd om Japanse garnizoenen te ontwapenen, de Indonesische nationalisten die onmiddellijk een onafhankelijke republiek uitriepen, de resterende Japanse troepen en de Nederlandse troepen die in 1946 arriveerden.
De grote spreiding van bevolkingsgroepen en hun etnische, religieuze en politieke verschillen zorgden ervoor dat de strijd die volgde complex was. Gefragmenteerde bendes van nationalistische permuda-opstandelingen werden langzaam samengebracht onder bevel van een republikeins leger (de BKR, later TKR en uiteindelijk de TNI, compleet met marine- en luchtelementen), maar hardnekkige onderhandelingen werden afgewisseld met aanvallen en zware gevechten.
Dit boek beschrijft hoe de nationalisten werden verslagen door Nederlandse en door Nederland geleide lokale troepen in stedelijke gebieden (bijvoorbeeld tijdens operaties Product en Kraai, 1947 en 1948), maar hoe hun guerrilla's Nederlandse troepen ontweken in de jungleheuvels en moerassen. Deze studie illustreert een breed scala aan uniformen, insignes, persoonlijke wapens en uitrusting en toont de troepen en harnassen die betrokken zijn bij het conflict.
Wie kent de Osprey Publications en hun vele verschillende series van onderwerpen niet. Werkelijk alles is er te vinden in de standaard publicaties, van Romeinse legioenen tot hedendaagse tanks en alles ertussen. Ze kenmerken zich door het eenduidige zelfde formaat en de beperking in het aantal bladzijden. Door deze opzet kun je per specifiek onderwerp toch redelijk de diepte in gaan omdat een volgende publicatie het daaropvolgende onderwerp behandelt, zoals bij dit onderwerp – “Royal Netherlands East Indies Army 1936–42” en “The Netherlands East Indies Campaign 1941–42 Japan's Quest for Oil”
Naast deze specifiek opgelijnde series publiceren ze ook boeken die een groter aantal pagina’s hebben Ik ben echt fan van Osprey en heb vele boeken in de kast om te gebruiken bij mijn modelbouw. Zeker de moeite waard om eens op hun website te gaan kijken!
Wat mij opvalt bij deze uitgave is de onder titel “Armies of the Indonesian War of Independence” waarbij dus het uitgangspunt de Indonesische zijde is. Gezien de beladenheid van het onderwerp in Nederland kan ik me de keuze voorstellen, maar misschien heeft het er niets mee van doen. Voor mij gaat het boek over een stukje geschiedenis met daaraan gekoppeld een relaas en de gebruikte uniformen, vandaar de uitgave in de serie Men at Arms.
Het boek behandelt in min of meer chronologische volgorde de gebeurtenissen aan beide zijden van 1945 tot en met 1949. De overgave van Japan, waarbij 2 dagen later de onafhankelijk republiek Indonesia werd uitgeroepen, de Engelsen die met hun troepen in die periode nog vochten. Het arriveren van de Nederlandse troepen in 1946 met alles wat daarbij hoorde en ook de Indonesische kant uit die periode tot 1949. Vele, volgens de uitgever nog onbekende, foto’s aangevuld met kaarten over situaties en de zogenaamde slagorde (order of battle) van de deelnemers vormen de inhoud van het boek.
Bezig met het schrijven van twee afleveringen van Dutch Profile over de DC-3 Dakota vond ik het heel interessant om, laten we zeggen, meer over het “grondgedeelte” van het conflict te lezen. De twee Politionele Acties komen ook aan bod en kort wordt aandacht besteed aan de luchtcomponenten.
Ik heb deze uitgave met veel interesse en enthousiasme gelezen en ben eigenlijk wel benieuwd naar de andere publicaties over het onderwerp van Dr. Lohnstein.
Conclusie
Een uitgave van Osprey die duidelijk inzicht biedt in de genoemde periode van het conflict van beide kanten, ook al doet de titel anders vermoeden.
Uitgevoerd met foto’s, kaarten en tekeningen van de uniformen (van Adam Hook). Met name dat laatste zal zeker interessant zijn voor modelbouwers ook al worden geen modelbouwkleuren gegeven, maar ja wat zijn exacte kleuren in die periode.
Wil je geen dikke pillen doorworstelen maar toch dit stukje Nederlandse, maar ook Indonesische geschiedenis tot je nemen dan is deze uitgave zeker de moeite waard zoals zo vele van de Osprey publicaties! De prijs van ongeveer euro 15,00 is zeker realistisch.
MARC LOHNSTEIN heeft een MA in geschiedenis en zijn belangrijkste interessegebieden zijn de uitrusting, uniformen en tactieken van het leger en de politieorganisatie in de voormalige Nederlandse koloniën in Indonesië en Suriname. Hij publiceerde verschillende studies over deze onderwerpen en verschillende titels voor Osprey, waaronder CAM 364: The Netherlands East Indies Campaign 1941-42: Japan's Quest for Oil en MAA 521: Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger 1936-42. Hij werkt als assistent-conservator bij het Koninklijk Huis voor Gepensioneerd Militair Personeel & Museum Bronbeek te Arnhem.
Met dank aan Osprey Publications/Molly(!) voor het ter beschikking stellen van het recensie exemplaar!
Reviewer : Fred Bachofner
dit artikel werd gepubliceerd oktober 2023 door M. de Vreeze, IPMS NL webmaster