Model : Lockheed C-130 Hercules Koninklijke Luchtmacht
Merk : Flevo decals 
Schaal : 1/72

Setnummer FD72-008
Prijs: Euro 13,50

Decals voor een KLu 336 Squadron C-130H-30 & C-130H Hercules
flevodecals-c130-a
Nadat onze Koninklijke Luchtmacht vorig jaar de twee nieuwe C-130H Hercules toestellen in gebruik had genomen, was het eigenlijk wachten op nieuwe decals.
Begin maart 2011 zijn deze bij Flevo Decals verschenen.

De twee nieuwe, korte Hercules toestellen en de twee oude, lange Hercules toestellen zijn tegenwoordig te bewonderen in een egaal grijs (FS36375) schema. De instructies zijn in het Engels en geven de gebruikte kleuren in FS-nummers weer. Er is geen vertaling van de FS-nummers naar de bekende verfleveranciers als Humbrol, Xtracolor, Revell, etc gemaakt. Dit wordt aan de bouwer overgelaten. We vinden de namen van alle vier de Hercules toestellen op het vel. De decals voor de AN/ALQ-131(V) ECM pods zijn opvallende details in deze set.

In de handleiding vinden we goede foto’s van bepaalde details opgenomen. Op onze IPMS website staan nog meer fraaie foto’s van de korte Hercules versie. De gemiddelde bouwer moet hiermee uit de voeten kunnen.

Inmiddels is ook een correctieset uitgekomen. Het blijkt dat de roundels op de sheets (in alle schalen) veel te groot zijn. Op de correctieset zijn de roundels in de goede diameter afgebeeld. Op deze correctieset staat ook een afbeelding van de bovenkant waarop de walkways staan.
flevodecals-c130-b
De decals zelf zijn zeer compleet met veel details en goed en scherp gedrukt. Ik heb één foutje ontdekt. Op het instructievel wordt aangegeven dat er een escape-hatch rechts van de staart zit. Maar dat klopt niet, dat luik zit direct achter de vleugelwortel iets uit het midden. Het boek “Lock On nr. 3” van Verlinden is wat dat betreft handig om de juiste plaatsing van de decals te kunnen controleren. Met deze 1/72 set is het mogelijk om twee toestellen te maken. Omdat je gekleurde en volledig grijze roundels hebt, kun je dus zowel een korte als een lange Hercules maken. Verder wordt kort aangegeven wat je moet veranderen aan de Airfix/Italeri kit om een zo nauwkeurig mogelijk model te kunnen maken en waar je dit in de handel kunt vinden.

Ook MIP 4 van 1996 is erg handig bij het bouwen van een Hercules. Veel details zijn hetzelfde voor een zowel de korte als de lange Hercules. Maar let op: er zijn ook veel onderlinge verschillen.

Deze set is een aanrader!
Decalset beschikbaar gesteld door Flevo Decals

Reviewer: Arie Vos


zomer 2011