Bo 105CS politie 1

decals voor:    MBB Bo-105 C/ S helicopter "Nationale Politie / Korps Landelijke Politie Diensten"
merk:     DF Helostuff
setno:    DF51272
schaal:  1/72 in set  DF51272
prijs:      circa 8 Euro
 

"Eerste indruk"

De decals zijn ook beschikbaar in andere sets voor de schalen 1/72 – 1/48 – 1/32 (1/87 is aangekondigd)

De set heeft alles om de MBB-Bo-105C/S in de verschillende uitvoeringen van de politie versie te bouwen zoals die in Nederland gevlogen heeft. Evenals bij de eerdere sheets die ik beschreven heb is het decal vel in een hele filmlaag gedrukt. Het is dus zaak de verschillende onderdelen zo nauwkeurig mogelijk uit te snijden of -knippen.
Zo goed en zo kwaad ik heb kunnen constateren zijn alle logo’s, opschriften en registraties op het vel aanwezig, zelfs de namen op de verschillende toestellen. Voor zover ik heb begrepen zijn dat de voornamen van de verschillende commandanten. Deze zijn alleen aanwezig op de toestellen met het eerste kleurenschema.
Met betrekking tot de twee verschillende kleurenschema’s kwamen er ook nog verschillende kleuren van teksten en registraties voor. Deze bevinden zich allemaal op de sheet en worden keurig aangegeven op de beschrijving. Het kan overigens geen kwaad om foto’s te bestuderen.
Het decalvel bied de mogelijkheid om van elke beschildering een model te bouwen.

Ook bij deze set is weer aandacht besteed aan het feit dat er helle kleuren (wit en blauw) gebruikt worden waardoor de decals onnatuurlijk kunnen verkleuren. Waar nodig is een zilveren ondergrond toegevoegd waarover de originele decals aangebracht moeten worden.

De beschrijving toont de zij-aanzichten van 2 toestellen van elke beschildering, totaal dus 4, gedrukt op een kwaliteitskleurenprinter. Kleuren worden aangegeven. Wit is wit. Ultramarijn/hel blauw voor Revell, Vallejo en Humbrol. De zij-aanzichten zijn overigens geenszins correct en geven alleen de plaatsing van de decals aan. Bekijk goed foto’s voor specifiek aangebrachte kleuren en/of extra’s etc.
De set is op speciaal verzoek van de Aviation Megastore geproduceerd en is daar uiteraard te koop evenals bij DF-HeloStuff zelf.

Conclusie
Een prima set. Kleurstelling is goed. Compleet voor een MBB Bo-105 model. Maar het vel is gedrukt op/onder een film laag, dat is wat jammer.

Er zijn een aantal modellen op de markt geweest, die zijn echter zo goed als niet meer te krijgen (ofwel tegen hoge prijzen zoals de oude Airfix kit op 1/72). De enige nog beschikbaar is Amodel. Helaas behoorlijk aan de prijs met euro 28,50 voor een 1/72 model. Ik hem toch maar besteld. Ik ga een poging doen om het 1/72 Amodel in deze uitmonstering te bouwen. 

Tip: op onze IPMS NL Website staat een walkaround van de eerste beschildering van deze heli met o.a. diverse dia-afdrukken die ik tijden geleden heb genomen.

 

Reviewer:  Fred Bachofner

 
 
  • Bo-105CS-politie-1
  • Bo-105CS-politie-2
  • Bo-105CS-politie-3
  • Bo-105CS-politie-4
  • Bo-105CS-politie-5
 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 24 augustus 2020