dutch-decal-dusty

Dutch Decal F-104 Starfighter Dusty

Merk: DutchDecal
Schaal: 1/72 & 1/48
Prijs: EUR 16,95
Soort: Decal
Nieuw: ja
Aantal delen: 1 vel decals
Aantal versies: Eén
Schaalnauwkeurigheid: Prima
Gelijkenis: Zeer goed

DutchDecal verblijdde vooral de Starfighter-liefhebber met een ludieke uitgave.
Iedereen heeft wel eens foto's gezien van vooral militaire kisten die helemaal volgekalkt waren met opschriften vanwege bijvoorbeeld een vliegerjubileum of een toestel dat een bepaald aantal vlieguren als mijlpaal had bereikt. Er zijn maar weinig decalfabrikanten die een dergelijke éénmalige beschildering als decalset op de markt brengen, de reden is vaak dat die beschildering doorgaans één dag of minder op de kist aanwezig bleef. Dutch Decal is één van de uitzonderingen en heeft, voor zowel de bouwer in 1/72 als in 1/48, een set uitgebracht van de F-104G D-8337 die medio december 1982 3000 vlieguren op de teller had staan.

De set bestaat in feite alleen uit het registratienummer van de betreffende kist plus alle aangebrachte mijlpaal-opschriften. De stencilling en rozetten zijn niet bij deze set aanwezig. Er wordt verwezen naar eerder uitgegeven DutchDecalsets als 72069 en 48043. Helaas heb ik nog niet de gelegenheid waargenomen om een Starfighter te bouwen en de set in het "echies" uit te proberen, maar gezien mijn ervaringen met andere (recente) sets van DutchDecal zullen ook deze decals weinig problemen geven bij het aanbrengen. De bijgeleverde handleiding geeft, met fraaie kleurentekeningen in drie aanzichten, aan welk decal waar moet worden aangebracht, ten overvloede is dit ook nog aangegeven met nummering. Wel mis ik waar decal nr 15 (een rode windhond?) moet worden aangebracht, maar dezelfde decal nr 14 (in spiegelbeeld) zit op de andere zijde van het toestel en bovendien zijn de kleurenafbeeldingen van een dergelijke hoge kwaliteit dat dat geen enkel probleem oplevert.

dutch-decal-dusty2

Wat ik toch wel als een extraatje beschouw, zijn de drie kleurenfoto's van de werkelijke kist in de vlucht en voorzien van deze 'graffiti'.

Eén kleine opmerking: er is ook een zijaanzicht van F-104G D-8063 afgedrukt met het onderschrift dat dit een "Mirror Image" is. De reden van deze, overigens mooie, tekening is mij niet duidelijk, daar er op de decal set niets voor deze kist te vinden is. Maar dit doet verder geen enkele afbreuk aan de rest van de set.

Conclusie: Een erg leuke set voor onder andere de liefhebbers van de (Nederlandse) Starfighter of de Nederlandse militaire luchtvaart. Mijn waardering voor het lef dat Dutch Decal heeft om een dergelijke set uit te brengen waarmee men de vitrinekast toch wel van een opvallend model kan voorzien. Vaker doen, zou ik zeggen.

REVIEWER:  Wilko Jonker

maart 2013


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!