dd-48042

Dutch Decal 1/48 set 48042

Dutch Decal is terug van weggeweest. Eén van de nieuwste uitgaven is set 48042, gewijd aan de Hawker Seahawk FGA-50, de Hawker Hunter F4/6, de Fw.56 Stösser en de Fairey Swordfish II.

Allemaal in dienst van de Nederlandse strijdkrachten, met uitzondering van de Swordfish die met oranje driehoeken in dienst van de Royal Navy vloog.

Het grootste gedeelte van dit decalvel is voor de Seahawk. Je kunt alle 21 toestellen maken die in gebruik zijn geweest bij de MLD, mits je kiest voor de uitmonstering van het vliegtuig na 21 augustus 1959. Het enige toestel van voor deze datum dat met dit decalvel gemaakt kan worden is de 6-51. Andere mogelijkheden met de 6-registratie kun je zelf maken. Let er dan wel op dat de nummering loopt van 50 tot en met 71. Bij de indienstelling van het toestel in 1957 bestond de registratie uit het cijfer 6, gevolgd door een nummer tussen de vijftig en éénenzeventig. Het cijfer 6 staat voor de F van fighter en de F is de zesde letter van het alfabet, vandaar. In de bijgeleverde tekeningen worden alleen de toestellen aangegeven die waren ondergebracht bij Vliegtuigsquadron (VSQ) 860, te herkennen aan de oranje squadronkleur. Wil je echter een toestel maken van VSQ 3 dan moet je de oranje kleur vervangen door wit. Denk er dan ook aan om het juiste squadronembleem te gebruiken. Dit staat niet op het decalvel, maar is wel zelf te maken.

Het tweede gedeelte van het decalvel is voor de Hunter. Je hebt de keuze om één F4 te maken van 325 squadron op Leeuwarden met registratie 4R-8. Verder zijn er drie uitmonsteringen voor de F6 aanwezig. Het zijn de N-283 van 324 squadron, de N-202 van 325 squadron of de N-213 van 326 squadron.

Het derde toestel dat gemaakt kan worden is de Focke-Wulf Fw.56 Stösser. Dit toestel werd na de Tweede Wereldoorlog buitgemaakt door de commandant van vliegbasis Twente. In eerste instantie was het toestel voorzien van oranje driehoeken, later werden deze vervangen door Nederlandse roundels.

Het laatste toestel van deze decalset is de Fairey Swordfish II in dienst van 860 (Dutch) Squadron FAA (Fleet Air Arm). Hiervoor zijn de registratie en de oranje driehoeken beschikbaar. Op het instructievel is duidelijk aangegeven hoe één en ander op het model moet worden geplaatst en waar de verf moet komen. De kleuren zijn aangegeven in FS-nummers (Federal Standard, een Amerikaanse kleurcodering).

Al met al een zeer welkome aanvulling voor iedereen die Nederlandse modellen bouwt in schaal 1/48.

Met dank aan Dutch Decal voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar aan de IPMS.

Reviewer:  Joop Hirs  

augustus 2010