Dutch Decal set 48048  op schaal 1/48

Westland Lynx UH/SH-14A/B/C/D Marine Luchtvaart Dienst

Schaal: 1/48
Prijs: € 14,-

dd48048-1 dd48048-2


Nieuwe decalset?: Jazeker en deze zelfde set verschijnt ook in schaal 1/72 en 1/32!

Veel bouwers van Nederlandse, militaire vliegtuigen zullen hier naar uitgekeken hebben: een decalset voor de oude, trouwe Westland Lynx van de MLD.
Nu deze helikopter na pakweg vijfendertig jaar trouwe dienst (alleen overtroffen door vier nog (min of meer) operationeel vliegende Alouette III's van de Klu) buiten dienst is gesteld, is het dan eindelijk zo ver. De set komt er ook op 1/72 en 1/32 schalen, dan kan de Hobbyboss 1/72 Lynx ook in Nederlandse kleuren worden gebouwd, zonder een en ander bij elkaar te sprokkelen en ook de nieuwe Lynx in schaal 1/32 kan van een fraai Nederlands jasje worden voorzien.

De set is erg uitgebreid. Laat ik beginnen bij de handleiding zelf. Deze is op dubbelzijdig A3 formaat afgedrukt en geeft in de inmiddels beroemde/bekende kleurenafbeeldingen van Luuk Boerman tal van mogelijke kleuren schema's. Deze variëren van de eerste Lynx UH-14A 261/K in 1976 tot warempel twee opties voor de SH-14D 281 in het opvallende afscheids-schema van de MLD. Ook zijn er opties voor een Lynx in de jubileumbeschildering ter gelegenheid van het 75 jarige bestaan van de MLD (Opmerking: soms is het '75 jaar MLD' embleem ietwat slecht gedrukt, bij Dutch Decal is een nieuw embleem te verkrijgen). ; de eerste SH-14D "STAMOL" Lynx 265 met kleurrijke staart.
Verder zijn er een aantal opties gegeven met zogenaamde VE-emblemen, weliswaar alleen op de schuifdeuren zeg maar vanaf de SH-14D toegepast. In het verleden werden deze emblemen van de technische crew op de schepen aangebracht op de neus cone, bijvoorbeeld Obelynx of Pink Panther...

Een wel heel bijzonder schema is dat van een roze Lynx. Verder is bij de set een mooi A3-pagina met een walk-around van Lynx SH-14D 273 (één van de laatste kisten), in afscheidsschema. Een heel compleet en zeer nuttig geheel!

De decals zijn zelf keurig op een A5 formaat afgedrukt. Er is voor één toestel aan stencilling aanwezig. Deze is keurig voorzien van nummering, die goed is terug te vinden op de handleiding. Verder zijn er een stuk of tien opties met VE-emblemen mogelijk, een schema met UN-embleem.

In tegenstelling tot de titel van de set is er geen type-codering voor de SH-14C aanwezig. Bouwers in de schaal 1/72 die de -C willen kunnen hiervoor eventueel terugvallen op bijvoorbeeld de oude Heller-kit (in feite die van Airfix) die decals voor een SH-14C had. Bouwers in schaal 1/48 of 1/32) hebben deze mogelijkheid niet en zullen voor een  SH-14C hun toevlucht moeten nemen tot de restantendoos.

Conclusie:
Een zeer welkome en complete set, die mooi aansluit op een tweetal fenomenen, enerzijds de uitfasering van de Nederlandse Lynx en anderzijds de recent release van de Lynx in schaal 1/48. Een aanrader!!
Met dank aan 'Dutch Decal" Luuk Boerman voor het ter beschikking stellen van deze set!

Reviewer: Wilko Jonker

 

gepubliceerd op deze IPMS website oktober 2014