DUTCH DECAL OP DE MARKT

Tussen het hebben (krijgen) van een idee en de uitwerking ervan ligt vaak een lange weg. Dit is er vaak de oorzaak van dat veel goede ideeen niet goed of helemaal niet worden uitgewerkt. Gelukkig is dit niet het geval met het idee van Luc Boerman om op Nederlands vliegtuig- schaalmodelbouwgebied de bouwers te voorzien van essentiele zaken, namelijk transfers. Dutch Decal is voor mensen die geen vaste hand van schilderen hebben (zoals ik dus) een uitkomst en ik hoop van harte na de eerste twee sets nog velen zullen volgen.

Set 72001: Dakota's 334/336 sqn Klu + Lockheed Hudson 1e TransVa.

Een set transfers van uitstekende kwaliteit, niet zo verwonderlijk overigens als U bekend bent met de kwaliteit van de IPMS decalsets, die ook door Luc Boerman zijn ontworpen.
Het probleem wat je altijd houdt met het vervaardigen van transfers is de drukker. Je kunt nog zo nauwkeurig tekenen en ontwerpen, maar als de drukker het niet kan gaat het fout. Ondanks het feit dat deze drukker zijn vak verstaat zijn er toch wat kleine schoonheidsfoutjes ontstaan. Voornamelijk zijn deze zichtbaar bij de rood-wit-blauwe vlaggen waarbij de banen scheef zijn. Minimaal zijn de afwijkingen bij de rozetten.
Een probleem hoeft het niet echt te zijn want je kunt banen en eventueel de vlakken van de roundels apart aanbrengen. Een reden om de set niet aan te schaffen is het zeker niet omdat de rest van het drukwerk van prima kwaliteit is, een schat aan kleine noodzakelijke details op de set aanwezig is om kwaliteitsmodellen te produceren.(prop, logo, Douglas logo, "emergency
window/door" aanduidingen en vele kleinere opschriften).

De set biedt U de mogelijkheid om naast de Hudson 7 verschillende uitvoeringen van de Dakota te bouwen met als opmerking dat U in een aantal gevallen ook de IPMS sets nodig hebt. Wilt U alle zes uitvoeringen bouwen dan hebt U minimaal 3 sets nodig, waarbij U er wel erg in moet hebben dat bijvoorbeeld de prop, logo's slechts voor een kist aanwezig zijn.
Ook gil bezit je geen vaste hand dan zijn deze toch redelijk na te schilderen in schaal 1/72.

De mogelijkheden van set 72001:

C-47    334    sqn    Valkenburg    1952/53    X-1
C-47B    334    sqn    1955    ZU-8
C-47B    334    sqn    1953/60    ZU-7
C-47B    334    sqn    1953/62    ZU-10
C-47B    334    sqn    1957    ZU-8
C-47B    334    sqn    VIP toestel    1960    X-8
C-47B    336    sqn    Nieuw Guinea    1961    X-2

 ==============================================================================================

dutchdecal 72002

Set 72002: Dakota's 19/20 sqn ML-KNIL/321 sqn + Lodestar ML        

Ook deze tweede set is van dezelfde kwaliteit, waarbij dezelfde opmerkingen van toepassing zijn als bij nr. 72001. Naast de Lodestar kunt U bij deze set kiezen uit ' 2 MLD versies en 4 ML-KNIL versies.Ook hier weer meerdere sets om alle uitvoeringen te bouwen en de IPMS sets, maar die had U toch al aangeschaft bij 72001.....
 
Gezien de korte tijd die lag tussen het beschikbaar komen van de sets en deze bespreking heb ik de uitwerking van de Micro-Scale produkten op de sets niet kunnen uit proberen, maar ik neem aan dat dit geen probleem zal opleveren.
De sets worden geleverd met een bijsluiter (4 pagina's A4) met uitgebreide tekeningen en een aantal foto's verpakt in een plastic zakje.
Historisch gezien zit het ook wel goed gezien de medewerking van een aantal IPMS leden en de basis 'Modelbouw In Plastic' artikelen.

Twee sets transfers dus die voor de 'Nederland' freaks onder ons beslist aangeschaft moeten worden

REVIEWER:  Fred Bachofner

Gepubliceerd PIM 1986-4