flevodecal-72030

KLM DC-3's  1936-1940

Flevodecals

Scaal:  1/72   set   FD72-030
Prijs: 13,50 Euro


De set bevat twee decalsheets plus een instructieblad op A-4 formaat, gevouwen. De instructies geven de mogelijkheid om twee complete modellen te bouwen. Er zijn duidelijke zijaanzichten en een boven- en onderaanzicht, waarop aangegeven wordt waar de decals moeten komen. De keuze is reuze! Volgens mij kunnen we bijna elke DC-3 van voor de oorlog bouwen! Zelfs een oranje versie van vlak voor de oorlog. Men geeft duidelijk aan wat precies moet worden gebruikt in welke periode Dat verschilt nogal. Bijvoorbeeld verschil in lettertype onder de raampjes. Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog werd boven de raampjes "HOLLAND" in het groot aangebracht. Het is zelfs mogelijk de oranje neutraliteitsversie te maken. Maar voor de decals maakt het niet zoveel uit. Het zijn dezelfde decals als op de aluminium versie. De teksten geven de mogelijkheden aan.

Op de achterpagina een stukje geschiedenis van de Douglas DC-3 in dienst van de KLM. In het stukje daaronder wordt omschreven hoe men een voor-oorlogse DC-3 kan bouwen. Die verschilde nogal van de na-oorlogse versie; de rompdeur zat bijvoorbeeld aan stuurboord in plaats van aan bakboordzijde. Er is een decal toegevoegd die de deur aan stuurboordzijde moet voorstellen. De vooroorlogse versie had geen glaskoepeltje net achter de cockpit en had andere motoren (Wright Cyclones in plaats van de Pratt and Whitney motoren) waardoor de motorgondels anders waren. Die zijn te halen uit de bouwdozen van de DC-2 van MPM of de B-17 van Academy. Er zijn ook losse resin versies verkrijgbaar van Redroo models, Airwaves en Aeroclub. Onderaan is een klein tabelletje te vinden van de twee gebruikte tinten zwart en oranje en welk verfmerken deze tinten hebben: Modelmaster, Xtracolour, Humbrol en Gunze. Helaas geen acrylverfmerk. (Humbrol maakt onder dezelfde nummers acrylverf, Red.)

De decal sheets bevatten letters, cijfers, en emblemen van KLM en Douglas en de namen van de DC-3's De grote decalsheet bevat alleen de zwarte en oranje letters op de romp en vleugels. Eigenlijk zijn er maar twee kleuren: zwart en oranje. De oranje tint lijkt me wat aan de donkere kant maar dat kan veranderen als je de decals op het model plaatst.
De decals zijn gedrukt door Krijger zeefdruk Amsterdam en het instructieblad is van Postmasters Lelystad en zijn beide van zeer goede kwaliteit.

Met deze decalsheet kun je een prachtig stukje KLM-historie nabouwen.
Aan te bevelen.

Met dank aan IPMS Nederland en Flevodecals voor het beschikbaar stellen van de decalsheet via de IPMS redactie

Reviewer:  Dick van Faassen

Januari 2015