flevodecals-72023

MLD 1939-1942 in Nederlands Indië  / Royal Netherlands Navy about the Dutch East Indies 1939 – 1942

Merk:  Flevodecals

schaal:  1/72 FD72-023
Prijs: 11,50 Euro


Deze decalsheet gaat over de periode vlak voor de tweede wereldoorlog en tijdens de eerste maanden van de strijd tegen Japan. Dit kun je herkennen aan de oranje driehoeken als markering. Met deze decalsheet kun je 4 verschillende vliegtuigtypes bouwen;
1. Zes Dornier Do-24K's ,waarvan twee met het vroege schema van Holland, donkergrijs en aluminium onderkant en vier met het latere blauwgrijs aan de bovenkant en melkwit aan de onderzijde.
2. Drie Ryan STM-2's, waarvan twee in aluminium en een in jongblad groen en aluminium.
3. Twee PBY-5 Catalina's in het blauwgrijze en melkwitte schema.
4. Een Douglas DB-7C Boston in het RAF dag schema.


Het instructieboekje is aardig uitgebreid. Het bevat zij-, onder- en bovenaanzichten, waardoor je de camouflageschema's goed kunt zien. Het geeft per vliegtuig aan wanneer dit schema in gebruik was. Waar nodig worden opmerkingen geplaatst, waarbij wordt aangegeven welke model je het beste ervoor kunt gebruiken met, eventueel, wat je eraan moet veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is de Dornier Do-24. Het enige model is het Italeri model (ook door Revell uitgebracht!). Men geeft aan dat de motoren niet correct zijn en dat er ook wat aan de richtingsroeren moet worden gewijzigd. De doorzichtige onderdelen zijn ook niet 100% correct voor een Nederlandse Do-24K . Maar erg precies is het boekje hierin niet. Ze geven b.v. niet aan dat de geschutstorens anders zijn en dat de bult op de vleugel verwijderd dient te worden.

De Catalina kan zo uit de Academy doos worden gebouwd.
Voor de Ryan STM-2 kan men het MPM model gebruiken.

flevodecal-72023a

De beste optie voor de Boston is de MPM kit. Alleen is Flevodecal hierin ook niet volledig: deze Boston is er een die uiteindelijk in Australië is terechtgekomen. Deze had andere motorgondels dan de aanbevolen kit heeft. De juiste motorgondels zijn bijvoorbeeld weer te vinden in de Turbinlite kitversie van de Boston. Bovendien zijn de driehoeken, kort na het uitladen van de Bostons in Australië, overgeschilderd in Australische roundels. Er bestaat tot nu toe geen foto van een Boston met oranje driehoeken. Het bewijs werd echter verkregen toen men een Boston in het regenwoud van Nieuw Guinea vond. Onder de Australische roundels waren duidelijk oranje driehoeken te herkennen! Het Australische 22 sqn. heeft deze Bostons overgenomen. Interessant detail is dat er enkele Bostons nog lang met de opschrift "Kon. Marine" vlogen. Deze Bostons waren trouwens oorspronkelijk bestemd voor de Britse Luchtmacht, vandaar de Engelse camouflage.
Op de laatste bladzijde is een tabel weergegeven waarop de kleuren worden vermeld, die kunnen worden gebruikt voor de Nederlandse kleuren. Alternatieven worden aangegeven voor de merken: Model Master, Xtracolor, Humbrol en Gunze. Helaas geen acryl merk. (Humbrol maakt onder dezelfde nummers acrylverf. Red.)

De decalsheet is zeer goed afgedrukt door Krijger Zeefdruk uit Amsterdam. Het bevat alle markings die men nodig heeft om de toestellen te kunnen bouwen. Wat wel opvalt is dat het oranje wel erg donker is. Misschien wel te donker! Ik heb ze nog niet uitgeprobeerd op een model. Het kan wat meevallen, maar vergelijkt men deze decals met die van Dutch decal dan zijn ze duidelijk donkerder; maar misschien is daar een reden voor?

Een prachtige set voor een aantal vliegtuigen waarvoor lange tijd geen decalsheets meer te vinden waren.

Met dank aan IPMS Nederland en Flevodecals voor het beschikbaar stellen van de decalsheet via de redactie.

Reviewer:  Dick van Faassen

 

gepubliceerd op deze IPMS website januari 2015