flevodecals-knil

Flevo Decals 1/32 set voor de Nederlandse ML-KNIL

Bestelnummer FD32-003.

Periode: ML-KNIL 1942-1947

Voor de liefhebbers van ons vliegende koloniale verleden heeft Flevo Decals onlangs een decalset uitgebracht in 1/32 voor jachtvliegtuigen van het ML-KNIL uit de jaren 1942-1947. Deze set geeft de mogelijkheid om een Hawker Hurricane Mk. IIb, een Curtiss P-40N van 120 Squadron en een P-51D/K van 121 Squadron te bouwen en geeft voor ieder toestel meerdere opties. Voor de Hurricane zijn dat vier verschillende serials, bij de Curtiss heb je de keuze uit zes toestellen waarvan één blank aluminium en bij de Mustang zijn het er vijf. Alle behandelde toestellen voeren de rood-wit-blauwe vlag, zoals die tussen 1942 en 1948 was voorgeschreven. Voor de Kittyhawks is ook het squadronembleem, een Bantengkop op een oranje driehoek, in zeskleurendruk meegeleverd.

De kwaliteit van de decals is uitstekend. Zo zijn bij de serials van de P-51’s zelfs de kleinste lettertjes, die ongeveer 0,3 millimeter hoog zijn, met een vergrootglas duidelijk leesbaar. Bij de decals is een instructieboekje in vierkleurendruk gevoegd waarin de toestellen met zij-, onder- en bovenaanzicht worden afgebeeld, plus een lijst met de gebruikte Federal Standard kleuren en de equivalenten daarvan voor een aantal modelbouwverven (Model Master, Xtracolor, Humbrol en Gunze). Erg aangenaam! Bij de set is ook nog een correctievelletje gevoegd voor de FS-kleuren. Tenslotte nog een heel klein puntje van opbouwend bedoelde kritiek: het zou mooi zijn als Flevo vermeldt in welke publicaties foto’s van de behandelde toestellen te vinden zijn. Dat scheelt de klinknageltellers onder ons - zoals uw recensent - veel zoekwerk.

Kortom, een erg mooie decalset en een aanrader voor iedereen die een koloniale Hurricane, Mustang of Kittyhawk aan zijn of haar verzameling wil toevoegen.

Met dank aan Flevo Decals voor het beschikbaar stellen van de decalset.

REVIEWER: Hans van Gelder    

november 2010