f 16 modelmaker 1

english  English readers find the review here... 

 

ModelMaker decals:  Netherlands F-16 NTM 2018 decalset

Setnummer:   48165
Schaal:   1/48 (1/72)
Prijs:   EUR 16,50

Nog niet zo lang op de markt heeft Modelmaker, de Poolse producent, in korte tijd toch een achtenswaardig productenscala opgezet van decalsets, foto-ets sets, giethars onderdelen, afplaksets, maar ook complete modellen. De schalen lopen uiteen van 1/24 t/m 1/144 met alles daartussen.

Mijn interesse werd gewekt toen er plotseling een aantal Koninklijke Luchtmacht (KLu) F-16 sets werd uitgebracht. Dat is zeker niet alledaags en er zaten wat interessante onderwerpen bij waaronder die van de J-882 tweezitter, met de tijgerstaart van 65 jaar 313 squadron.
De tweede optie is de J-646, ook van 313 squadron, met het kleine ronde tijgerembleem op de staart. De set bestaat uit twee vellen met decals en voor elke versie een handleiding waar de plakkers moeten komen.
De keuze voor de J-882 is vast omdat het toestel met deze staart in mei 2018 op de Tiger Meet op de vliegbasis Poznan in Polen aanwezig was. De J-882 was trouwens een bezig bijtje en heeft bij vrijwel elk squadron gevlogen. Inmiddels van de sterkte afgevoerd en sinds 23 januari 2023 in opslag bij SABCA in België. Ook de J-646 heeft zijn rondjes langs de squadrons gemaakt, voornamelijk bij 311 en 312 squadron. Ook die is sinds 10 februari 2023 in opslag bij SABCA. (Informatie F-16 database – F16.net)

Het koste me enige moeite om uit te vinden hoe de set te gebruiken totdat het me opviel dat het nummer van het vel niet overeenkwam met de set. Ik kon niet goed bepalen of het nu mogelijk was om allebei de voorgestelde versies op de set te kunnen bouwen. Helaas niet, alhoewel het lijkt van wel. Uiteindelijk kom je echter dingen te kort en gaat het net niet. De grap of truc zit hem in het feit dat ze voor alle KLu F-16 sets dezelfde D48163 set gebruiken. Je houdt dus over en komt te kort!

De standaardset D48163 is volgens mij in zeefdruk en ziet er goed uit. Ik heb wat twijfels bij de rozetten, het lijkt alsof rood en blauw iets over elkaar zijn gedrukt, maar het gebruik van de echt blauwe ondergrond kan dat effect geven Ook de wat harde kleuren van het rood/wit/blauw kan hiervan de oorzaak zijn. Bij daadwerkelijk gebruik zal moeten blijken hoe dat uitpakt. Ik vond het wat zonde om de decals uit te proberen zonder daadwerkelijk een model te bouwen en de Kinetic F16 ligt nog op de plank.
Het vel met de mooie staartkunst is een FC print. Een redelijk nieuwe manier van printen, die in principe niet hoeft onder te doen voor andere drukprocedés. Ook Dutch Decal maakt hier inmiddels gebruik van. De set is ook beschikbaar in 1/72.

Conclusie
Apart dat een Poolse producent dit uitgeeft, maar voor ons zeker leuk dat ze het doen. Dutch Decal zal ze nu niet uitgeven dus voor deze specifieke modellen ben je op ModelMaker aangewezen, wat zeker geen probleem hoeft te zijn omdat de decals zullen voldoen. Zeker omdat het een tweezitter is, die wordt minder snel gebouwd, terwijl hij toch in een F-16 verzameling zou thuishoren! (Mijn mening).
In dit min of meer afscheidsjaar van de F-16 is de set zeker een mooie aanvulling op het aanbod van F-16 decals.

REVIEWER:  Fred Bachofner    

  • f-16-modelmaker-_1
  • f-16-modelmaker-_2
  • f-16-modelmaker-_3

dit artikel werd gepubliceerd december 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze