kitsatwar-dec1

 
Sets : K7/17, K4/16, K4/17 en K4/18
Merk : Kits at War
Schaal :
 
Luuk Boerman heeft weer de nodige decalvelletjes uitgebracht. Ik zal er hier twee bespreken die al een tijdje op de markt zijn, de RAF Postwar, naoorlogs dus, en de twee nieuwe “recht van de pers” met RAF-onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Als eerste de naoorlogse onderwerpen.

Kits at War K7/17 (scale 1/72)
Decalvel  K7/17 bevat een aantal interessante onderwerpen in schaal 1/72. Twee antinucleair witgeschilderde Vickers Valiant bommenwerpers van No. 18 Sqn., Finningley en No. 199 Sqn. op Honington. De respectievelijke codes zijn WP 211 en WP 213. Beide uit de periode 1958-1960. De derde Valiant-optie is een geheel “High Speed Silver”-geschilderde kist van No. 7 Sqn. die in 1957 op Honington stond met de code XD 826. De aanbevolen kit is het product van Mach 2: als je daarmee de decals mooi tot zijn recht kan laten komen: Respect!! Kijk maar eens op de site van Meindert de Vreeze wat er dan allemaal op je afkomt (http://www.xs4all.nl/~designer/models/valiant/valiant.htm). (gelukkig heeft Airfix jaren later een hele mooie 1/72 Valiant uitgebracht!)

Het tweede vliegtuigtype van dit decalvel is ook geheel wit: een Canberra B.1. van No. 73 Sqn. die in 1958 op RAF El Adem stond. Luuk staat met deze productlijn bekend om de originele onderwerpskeuze. Het laatste vliegtuig van dit decalvel is daar een goed voorbeeld van: een Wellington T.Mk.10 uit 1950! Het is een lesvliegtuig van 201 Advanced Flying School, RAF Swinderby. Het toestel is geheel zilver geschilderd met enige gele banden om de romp en de vleugels.

Kits at War K4/16 (scale 1/48)
De 1/48-tegenhanger is decalvel K4/16. (De Valiants echter komen hier niet op voor. Welke kit zou je ook willen gebruiken? ).
De les-Wimpy en de witte Canberra B.1. staan er wel op. Houd er wel rekening mee dat de Wellington Mk.1 van Trumpeter niet zonder meer voor een Mk. 10 te gebruiken is. Er zijn wel wat veranderingen in motorisering en dergelijke. Een Wellington Mk. III zou zich beter lenen voor ombouw. Op dit velletje staat nog een ander onderwerp wat weer niet te vinden is op de 1/72-versie: een Skyraider AEW.1 van de Fleet Air Arm met de karakteristieke radarbehuizing onder de romp. Het is WV 183 van B-Flight, No. 849 Sqn. op HMS Ark Royal in 1958. Je kan hiervoor de oude Esci-kit gebruiken maar ook de recentere Tamiya-uitgave met een ombouwset van Cutting Edge.

De volgende twee decalvellen zijn brandnieuw en bevatten een keur aan interessante onderwerpen.

Kits at War K4/17 (scale 1/48)
Vel K4/17 bevat drie Wellington Mk.I’s, te weten een Nieuw- Zeelandse Mk.Ia van No. 75 Sqn. RAF die in 1940 op Stradishall stond. Deze kist droeg de standaardkleuren Dark Earth en Dark Green met Night Black aan de onderzijde. De scheidslijn met het zwart zat op deze kist erg laag. De volgende is een Mk.Ic van No. 149 Sqn. RAF. Deze kist vloog in 1940 vanaf Mildenhall. Dezelfde kleuren als de  orige maar dan met de zwarte scheidslijn halverwege de romp. Het aardige is dat bij deze kist de witte gedeelten van de rozetten en de vlaggen op het kielvlak overgeschilderd waren in Medium Sea Grey. Luuk heeft deze vlakken voor de romprozetten los op het vel gedrukt. De derde en laatste Wimpy heeft een wat Nederlandse connectie. Hoewel die voor de bemanning niet plezierig zal zijn geweest! Mk.1c X9873 van No. 115 Sqn “The Saint”werd op 31 oktober 1941 aangeschoten door Paul Gildner van NJG I. Het toestel crashte op Schiermonnikoog waarna de bemanning in krijgsgevangenschap kwam. Deze eerste heeft verder nog decals voor twee vroege Avro Ansons van RAF Coastal Command. Eén van No. 269 Sqn. met een zwarte onderzijde en een “Nederlandse” Anson van No. 321 (Dutch) Sqn. Deze laatste heeft naast de RAF “finflash” een Nederlandse oranje driehoek op het kielvlak.

Kits at War K4/18 (scale 1/48)
De laatste set staat in het teken van de nachtjagers. Twee zwarte Hurricane Mk. IIb’s (No. 1 Sqn., JXoJ, RAF Tangmere, 1942 en No. 253 Sqn., SWoS, RAF Hibalstaw, 1941) worden gecomplementeerd door een mooie Boulton-Paul Defiant ook al in het spreekwoordelijke zwart van No. 255 Sqn., RAF Kirtonin- Lidsey, 1941. Bij deze kist waren de witte delen van de romprozetten zwart geschilderd. Verder nog een Douglas Havoc II VY-Z van No. 85 Sqn., RAF Hunsdon 1941. Hiervoor kan je de AMT/Ertl / Italeri gebruiken met de ombouwset van MDC. Het laatste zwarte onderwerp is een Canadese Douglas Boston III, TH-G, van RCAF Ford, 1943. Tenslotte staan er nog twee Mosquito’s op dit decalvelletje. Een leuke Mosquito F.Mk. VI met een kleine radarbubbel in de neus. Aangeraden wordt om hiervoor de Paragon conversieset te gebruiken. Deze kist vloog bij No. 515 Sqn., 100 Group  RAF. Een kleurrijk extraatje zijn de donkerblauwe spinners met gele spiraal. De laatste Mossie is een Nieuw-Zeelandse F.Mk. XIII die vloog bij No. 488 Sqn. RNZAF, Hunsdon 1944. De vlieger van deze  ist was de Nederlandse Chr. J. Vlotman die vier overwinningen op zijn naam heeft.

Alle decalvellen zijn mooi scherp gedrukt met goeddekkende kleuren. De decalfilm is mooi dun. Alleen op vel K4/18 kan ik een klein register probleempje vinden met het wit in de finflashes. Niks wat niet met een schaartje snel op te lossen is. Dat de finflash dan 1/10e mm te kort is ziet gegarandeerd niemand! De decalsets kosten per stuk  € 9,95.

Van harte aanbevolen!
Met dank aan Luuk van Kits At War voor het beschikbaar stellen van de decals.

Reviewer: Erik Bosch

2007 Nr. 2