wingnutwings-decals1 

Wingnut Wings

Schaal: 1/32

Prijs:  circa USD 20,- via website Wingnut Wings

Onderwerp:  diverse decal sheets WW1 Albatros en Pfalz D.IIIa

Over de kwaliteit van de Wingnut Wings decals had ik in eerdere recensies al geschreven. Die is werkelijk zeer goed. De dekking van de decals is eerlijk gezegd het beste dat ik tot nu toe heb meegemaakt. Witte oppervlaktes gaan perfect over donkere - lees zwarte - ondergronden heen en schijnen totaal niet door. Ze hechten bijzonder goed en Wingnut Wings raadt met kracht af enige vorm van solution te gebruiken. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat dit inderdaad niet hoeft. De decals worden aangeleverd in een stevig plastic hoesje. Het aantal variaties bedraagt rond de vijf of zes verschillende uitvoeringen per decalvel. Iedere set heeft een mooi klein uitvouwbaar A-4tje met daarop uiteraard de kleurenschema’s, maar ook minstens één originele foto van het toestel en een beschrijving van de vlieger en zijn verrichtingen (meestal verwijzingen naar het aantal luchtoverwinningen). Op de website van Wingnut Wings zijn de sets zeer duidelijk weergegeven en te bestellen. Merkwaardigerwijs zijn sommige van deze sets ook leverbaar door de Aviation megastore.

wingnutwings-decals2

Albatros D.V en D.Va

Wingnut Wings verkoopt van de D.V en de D.Va van ieder een verschillende bouwdoos. Op zich zijn de uiterlijk verschillen tussen deze twee toestellen zeer gering. De eigenaar van zo’n kit heeft sowieso al de keuze uit vijf verschillende kleurenuitvoeringen, met soms behoorlijk “wilde” schema’s zoals de D.V met zwart-wit diagonaal gestreepte romp van de uitvoering op de doos. Maar ja, Albatros D.V’s waren er nu eenmaal in zeer veel verschillende uitvoeringen, vandaar dat Wingnut Wings voor ieder van de afzonderlijke D.V en D.Va dozen respectievelijk vijf en drie aftermarketsets hebben uitgebracht. Een keuze uit maar liefs 25 verschillende extra uitvoeringen! Het IPMS heeft voor de Albatros D.Va vier van die aftermarketsetjes mogen ontvangen om te recenseren. De sets worden thematisch verkocht en we bespreken hier de sets Wooden Wonders, hiervan zijn er twee, zowel eentje voor de D.V (30013) als de D.Va (30018), Camouflaged (30014) en Black Beauties (30017). Het zou een saaie recensie worden als ik één voor één de verschillende opties benoem, ik heb mij daarom beperkt tot een meer algemeen overzicht. De Wooden Wonders set geeft de bouwer de mogelijkheid die uitvoeringen van de D.V te bouwen, die het dichtste staan bij de standaard kleurenschema’s af fabriek. Als basis dus een houten, geel gekleurde romp en gecamoufleerde vleugels.

De sets bieden aldus de keuze uit Albatros exemplaren met diverse symbolen en/of letters. Persoonlijk vond ik zo’n ‘basisgekleurde’ Albatros bijzonder fraai en ik heb dus voor mijn eigen Albatros D.V (zie pagina 6) een optie uit deze set gekozen. Ik vond met name de zwartwitte blokken een mooi gezicht. De prestaties van de vlieger (twee overwinningen) gaf voor mij niet de doorslag. Over de Wooden Wonders set voor de D.Va zijn nog wel wat bijzonderheden bekend. De houten rompen hadden een nogal fel gele houtkleur en daarom werd een groot aantal exemplaren min of meer gedompeld (doek met verf?) in een groene kleur; een zogeheten “mottling effect”. Dit is het beste na te maken door met een sponsje te tamponeren, zie de Wingnut Wings website voor instructies. Deze geeft ook uitvoeringen met latere types kruisen, sommige hiervan gaan zelfs al richting W.O.2 exemplaren. Wat verder een grappig gegeven is, is de uitvoering voor Erich Gürgenz’s Jasta 46 machine met grote letters “STROPP” op de zijkant. Deze versie is namelijk ook te vinden in de kit zelf. Maar... die in de kit is uitgevoerd zoals we vandaag de dag met voldoende zekerheid durven te stellen welke kleuren in W.O.1 gebruikt werden. In het Amerikaanse National Air & Space Museum echter is dit toestel “fout” gereconstrueerd. Met deze decalset kun je de foute uitvoering maken zoals hij in dit museum hangt. De Black Beauties set betreft allemaal Albatros D.Va’s met een zwarte romp. Hierbij ook een uitvoering van top-aas Ernst Udet, jachtvlieger uit de eerste wereldoorlog met de meeste overwinningen die de oorlog overleefd heeft. De versies uit de set Camouflaged vind ik persoonlijk het minst spectaculair, het betreft allemaal gevlekte of gestreepte uitvoeringen. Ten slotte nog een belangrijke opmerking: een aantal versies in deze sets hebben Lozenge gecamoufleerde vleugels. Dit lozenge is NIET bij deze sets inbegrepen, maar worden eveneens als aftermarketsets aangeboden door Wingnut Wings. Zowel de boven- als onderkleur Lozenge als ook de ribtapes dienen dan weer in afzonderlijke sets te worden gekocht.

Pfalz D.IIIa’s

Deze twee sets heten beide Flying Circus (part one and two) en gezien de bonte variaties laat het weinig te raden over waarom deze sets zo heten. De eerste set (30019), waarmee zes uitvoeringen gemaakt kunnen worden, beslaat nagenoeg allemaal vliegtuigen die in de standaard fabriekskleuren zijn uitgerust, maar wel ruim voorzien zijn kleurenvlakken en persoonlijke tekens. De Pfalz D.IIIa’s waren af fabriek namelijk geheel geschilderd in een grijs/ aluminium kleur. Latere uitvoeringen hadden Lozenge beklede vleugels. In deze set hebben alle D.IIIa’s deze bekleding nodig behalve die van versie B. In de Pfalz D.IIIa doos van Wingnut Wings is in tegenstelling tot de Albatros doos wél Lozenge meegeleverd. Echter uitsluitend voldoende om een ondervleugel van boven en van onderen te bekleden, voor de bovenvleugel zit alleen genoeg voor de onderkant (dat heeft weer met de versies te maken van de doos zelf ). Wil je de meeste versies van deze decalset maken, dan moet je in ieder geval een set Upper Lozenge los er bij kopen. Aangezien ik zelf nog een Pfalz D.IIIa op stapel heb liggen van WNW, zal ik zeker een versie gebruiken vanuit deze zet. Dat is versie “B” Jasta 43b; de machine van Rudolph Stark. Op zich niet zo’n hele spectaculaire uitvoering: geheel alu/grijs en geen Lozenge beklede vleugels. Verder met een lilac ban over de romp net achter de cockpit en een lilac spinner. Reden voor mijn persoonlijke interesse is het feit dat deze Rudolph Stark ooit een roman heeft geschreven over zijn vliegervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog (“Wings of War”; een aanrader!). In dit boek komen zijn ervaringen met deze Pfalz ruimschoots aan bod en het is een goede reden voor mij zijn toestel te gaan doen. Met set nummer twee (30020) kun je zeer bont geschilderde D.IIIa’s maken, waarbij van de oorspronkelijk kleur nauwelijks meer iets zichtbaar is. Een groene Pfalz, twee keer een blauwe en twee keer een zwarte, Hierbij echter ook weer uitvoeringen met geheel Lozenge bekleedde vleugels.

Concluderend Uiteraard is het zeer slim van WNW om zélf in de decalmarkt te duiken om meerdere versies van de Albatros en de Pfalz te kunnen maken. Echter ik vind dat de individuele kits zelf al bijzonder veel mogelijkheden bieden tot het maken van verschillende uitvoeringen. Daarbij kost iedere set $19,95 en je gebruikt waarschijnlijk toch maar één optie uit zo’n set. Tel daar ook nog eens de extra kosten bij indien je het gehele scala aan lozenge nodig hebt ($12,50 + $12,50 + $ 7,50 = $32,50) dan kan dit aftermarket gebeuren aardig in de papieren lopen! Kortom, dit zijn decalsets voor de echte Eerste Wereldoorlog cracks. Persoonlijk denk ik dat er daarvan in ons land niet zo heel erg veel rondlopen, dus ik ben benieuwd hoeveel sets hiervan verkocht gaan worden. De kwaliteit en de geïnvesteerde research hoeven u in ieder geval niet tegen te houden!

Referenties:

Osprey - Albatros Aces of World War 1 Part 1&2

Osprey - Pfalz Scout Aces of World War 1

Albatros Datafile 21 - Pfalz DIIIa

Reviewer:  Nico Teunissen

 

Gepubliceerd in MIP 2013-2