apollo spacecraft 0 

 
Merk:   Revell 
Onderwerp:  Apollo 11  Spacecraft with interior
Kitno.:  03703
Schaal:  1/32
Aantal onderdelen:  83
Prijs:  circa  50,- Euro

Eerste indruk.

Apollo 11:  50 jaar maanlanding en eerste mens op de maan

In het kader van het 50 jarig jubileum van de eerste maanlanding in 1969 heeft Revell een aantal bouwmodellen met dit thema opnieuw uitgebracht. Van het model van de Saturnus V raket van Revell is onlangs een 1e indruk op deze site geplaatst. Over de historie van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma Apollo is in de literatuur en op het internet veel te vinden. Ook zijn er films en documentaires aan gewijd die het afgelopen jaar op TV te zien zijn geweest. Ik ga er dan ook hier niet verder op in.
 
Het model
Wat we hier hebben is een mooi groot model van de Apollo Command en Service Module waarmee de drie astronauten van de Apollo missies vanuit hun baan om de aarde naar de maan vertrokken. Op de heenreis was er dan nog de maanlander aan gekoppeld. Ook de terugvlucht vond plaats in deze configuratie. Alleen het voorste deel, de capsule met astronauten, keerde terug naar de aarde en landde op zee. Dit model is dus de feitelijke de payload van de gigantische Saturnus V die was gelanceerd.

Het is een heruitgave van een Monogram model uit 1970. Het is reeds vaker opnieuw uitgebracht. Eerst door Monogram en later door Revell.
 
Het model komt in een grote doos met een echt deksel. Daarop een mooie afbeelding van het ruimteschip en een print voor het 50 jarige jubileum van de eerste maanlanding. De onderdelen zijn netjes verpakt in plastic zakjes. De doorzichtige delen hebben een eigen zakje en deze zijn mooi helder. De bouwbeschrijving is in de nieuwe kleurenversie die we inmiddels van Revell kennen. Verder zijn er een aantal kleine potjes verf, een kwastje en een kleine flacon lijm bijgevoegd. Ook zit er een standaard bij om het model te presenteren.
 
Aan het model zelf is in al die jaren niets veranderd. Alleen de buitenkant van de capsule was in eerdere uitgaven goudkleurig uitgevoerd. Nu is het gewoon grijs kunststof. Dat is beter aangezien de echte capsule van glanzend metaal was.

Het betreft een model met een deels zichtbaar interieur. Delen van de buitenkant bestaan uit doorzichtig kunststof. De onderdelen van het model zien er ondanks de leeftijd van de mallen prima uit.
Geen flash of deuken te vinden en redelijk scherpe details. Uiteraard blijft het een oud model dat de fijnheid van details mist waaraan wij tegenwoordig gewend zijn. Het door de jaren heen meest bekritiseerde onderdeel van de doos zijn de decals. Voor de weergave van alle bedieningspanelen in de capsule levert Revell decals in een vreselijke kleur groen. In het echt hebben de bedieningspanelen een grijze kleur evenals de rest van het interieur. Op dit punt zijn de kleursuggesties in de bouwbeschrijving dan ook niet allemaal correct. Wat mij betreft heeft Revell hier een kans laten liggen om deze op zich mooie doos te verbeteren met een nieuw decalvel of zelfs nieuwe instrumentenpanelen. Het model biedt veel mogelijkheden voor verdere detaillering. Voor degenen die dit willen zijn er aftermarket setjes te koop voor interieur en exterieur. Deze zijn echter wel aan de prijs. Realspace models heeft een nieuw interieur van giethars te koop en New Ware models heeft ets-setjes en decals voor dit model.
Zelf heb ik inmiddels een hoge kwaliteit afbeelding van de instrumenten panelen van het internet gehaald. Eens kijken of ik daar iets mee kan doen. Ik zal daar in mijn bouwverslag op terugkomen.
 
Samengevat een prima model voor de liefhebber. Goed dat Revell deze opnieuw heeft uitgebracht. Jammer dat de decals niet zijn vernieuwd.
 
Bedankt Revell voor het beschikbaar stellen van dit recensie-model.
 
Reviewer:   Henk Radstaake

 

  • apollo-spacecraft-0
  • apollo-spacecraft-1
  • apollo-spacecraft-2
  • apollo-spacecraft-3
  • apollo-spacecraft-4
  • apollo-spacecraft-5
  • apollo-spacecraft-6
  • apollo-spacecraft-7
  • apollo-spacecraft-8
  • apollo-spacecraft-9

 

 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 18 september 2019