bandai-sub-a

MERK: Bandai uit Japan

SCHAAL: 1/48

VERSIE: Shinkai 6500 research sub

Spuitgiet • 140 onderdelen • circa € 50,- excl. Verzending

Een helemaal nieuw model van Bandai en een zeer welkome verrassing voor de duikbotenbouwers. Ik had al een aantal duikbootjes/ onderzeeboten in de 1/144 schaal en was nog op zoek naar een Shinkai 6500, één van de diepstduikende mini-duikbootjes die voor onderzoekswerk worden gebruikt. Nu had ik al een aankondiging gezien voor de nieuwe Hasegawa Shinkai 6500 op schaal 1/72 en was al gaan zoeken op Ebay (via uitgebreid zoeken) of iemand deze te koop aanbood. Ik zoek dan meestal verder bij de bewuste verkoper om te zien wat die nog meer te koop heeft. Tot mijn grote verrassing kwam ik uit bij een 1/48 schaal Shinkai 6500 van Bandai.

Een gloednieuw model dat in november 2011 pas uitgekomen was. Ik volg diverse sites waar melding gemaakt wordt van álles wat aan nieuwe kits uitgebracht wordt maar dit schijnt iedereen gemist te hebben! HLJ in Japan heeft pas in april dit model in zijn programma opgenomen. De betreffende Ebay-veiling had een uitgebreide beschrijving en zeer veel foto’s bijgevoegd over dit model en dus... niet nadenken, boem, meteen direct kopen en knop ingedrukt, want dit zag er echt FANTASTISCH uit. Via PayPal betaald en met een kleine anderhalve week was het pakje al binnen. Totale kosten 62,- Euro, waarvan de post zo’n 10 Euro opeiste. Bij HLJ zal je zo’n 10 Euro goedkoper uitkomen, maar kan levering een maand duren of je moet voor ESM-post een stuk meer betalen, plus dat HLJ pakketten meteen de alarmbellen bij de douane laten rinkelen!

bandai-sub

En dan nu de kit

Verpakt in een doos die wat afwijkt van wat je gewend bent, kort en hoog, zodat de sprues goed beschermd zijn. Óp de doos scherpe foto’s van het model én van de echte miniduikboot. In de doos een negental sprues in acht kleuren waarvan één doorzichtig. Verder een zakje met schroefjes, LED-lampjes met bedrading en een losse behuizing voor de batterijen voor de LED-verlichting van de duikboot. De onderdelen (zo’n 140 stuks), zijn zeer scherp gegoten zonder ook maar de minste flash. De doorzichtige onderdelen zijn voor de verstelbare standaard waar het model op gemonteerd moet worden en deze zijn van ABS. Verder is er behalve een klein decalvelletje van zeer goede kwaliteit een bouwhandleiding die echt uitblinkt in duidelijkheid. Behalve een soort van CAD tekeningen voor de bouw zitten er ook heel veel (kleuren)foto’s bij van de echte miniduikboot, van de bemanning en de boot waarmee de duikboot vervoerd wordt. Je hebt dus meteen perfecte kleurreferenties! De romp heeft veel details, zoals naar keuze een doorzichtig paneel voor een gedeelte van het binnenwerk en een zeer gedetailleerd en uitgebreid assortiment van mechanische grijparmen en bakken aan de voorkant van de minisub.

De grote verrassing van deze kit, waar ik meteen voor viel, was dat er zowel een kompleet interieur, als een komplete bemanning is bijgevoegd! De bathyscaafbol, waar de driekoppige bemanning in zit/ligt, heeft een kompleet instrumentarium, dat je óf kunt schilderen, óf met de bijgevoegde decals kunt bekleden. Ook zitten er nog twee duikerfiguurtjes bij die je op de romp van het duikbootje kunt zetten. Je kunt het model neerzetten met de bathyscaafbol open, zodat je alles kunt showen of helemaal dicht. Ik ben er nog niet uit of ik voor open of dicht ga kiezen, of zelfs dat je die delen gewoon weer in elkaar en uit elkaar kunt halen, voor variatie in de vitrine. Ook heel leuk is dat er miniscule LED-lampjes bij zitten die als schijnwerpers dienen in de donkere diepzee en waarvoor ook een geheel doorzichtig batterijvakje bijgeleverd is, handig om te zien of er nog batterijen inzitten. Al met al een subliem model dat niet al te moeilijk te bouwen is, gezien de grootte van de onderdelen. Je hebt geen pincet en loep nodig om zoals tegenwoordig vaak voorkomt, die superkleine onderdeeltjes überhaupt te kunnen zien en beet te pakken.

Bandai heeft hiermee een verrassende kit neergezet die voor veel bouwplezier zal zorgen en een vernieuwing in het plastic modelbouwsegment betekent.

REVIEWER: Chris van Ravesteijn

herfst 2012


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!