Grumman Tracker0001

   english Read this review in english here.... 

 

Auteurs: Tim van Kampen, Luuk Boerman
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 978-94-90092-00-9
Uitgave 2022
51 pagina’s
Richtprijs rond de 18,00 euro.

 

Alweer de tweede uitgave van Dutch Profile over dit type met de bijnaam de “Stoef”
Ik ken de eerste uitgave niet, maar ook deze uitgave zit boordevol met mooie foto’s (voor zover mogelijk gezien de anciënniteit van het onderwerp en dus ook de foto’s) , maar er zijn zeker nieuwe foto’s in opgenomen

Overigens de naam “STOEF” is ontstaan doordat de S-2A versie vervangen werd door de S-2F uitgesproken als “STOOF” in het Nederlands verbastert naar “STOEF”

Deze Dutch Profile vormt geen uitzondering op alle andere en is dus ook tweetalig, Nederlands en Engels. Rijkelijk voorzien van (kleuren) foto’s ontstaat een prima beeld van de Tracker zowel aan boord van de Karel Doorman als op de bases Valkenburg en Hato (Nederlandse Antillen) en uiteraard bij de verschillende squadrons. Ook bij de reis van Smaldeel 5 wordt uitvoerig stilgestaan.
Het boek bevat 5 pagina’s met tekeningen van de hand van Luuk Boerman, inclusief de KLM Tracker en een grijs kleurenschema (Canadese Marine kleurenschema), in HATO uitvoering, een “what if” grapje. Aan het einde twee pagina’s met interessante details foto’s, zeker interessant voor modelbouwers. Overigens volgens mij niet van een operationele kist.
Het boek wordt gecomplementeerd door en lijst van alle Trackers en voor zover bekend waar ze zijn terecht gekomen.

Conclusie
Voor diegenen die de eerste uitgave gemist hebben wat mij betreft een welkome aanvulling aan de Dutch Profile serie, voor geïnteresseerden in de Nederlandse militaire luchtvaart met en duidelijke waarde voor modelbouwers. Veel kleurenfoto’s voor de plaatjeskijkers en waarom niet. Zeker interessant want zoveel boeken zijn er niet geschreven over de MLD Grumman Tracker.

Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Reviewer :  Fred Bachofner

 

  • Grumman_Tracker0001
  • Grumman_Tracker0002
  • Grumman_Tracker0003

 

dit artikel werd gepubliceerd januari 2023 door M. de Vreeze