r04850-polo

MODEL: Perry Rhodan ‘Marco Polo’
MERK: Revell nr. 04850

SCHAAL: niet aangegeven, op basis van de gegevens uit de bouwdoos volgt 1/12.5


SCHAALNAUWKEURIGHEID: n.v.t., gebaseerd op de Perry Rhodan SF-verhalen reeks. Bij de bouwdoos zit een folder met daarin een overzicht van deze boekenreeks.
PRIJS: Fl 24,95
GESCHIKT VOOR: (ervaren) beginners
OPMERKING: dit model wordt geleverd in een doos met zijflappen; erg onhandig tijdens de bouwfases. Eventuele losse onderdelen kunnen makkelijk wegraken, ik heb het model derhalve overgepakt in een doos met deksel. Het zou niet slecht zijn als Revell als standaard dozen met deksel zou gaan gebruiken, met name voor de jeugdige bouwer lijkt mij dat een voordeel.
DECALS: 187 decals zitten op een groot vel; de laatste bouwstap is geheel gewijd aan de plaatsing hiervan.
AANTAL ONDERDELEN: het aantal van 79 onderdelen is opgebouwd uit 24 landingspoten, 32 geschutskoepels (?), een boven en onder schaal , 2 maal 10 bolsegmenten en een binnenring.
BOUWBESCHRIJVING: de ‘Marco Polo’ is een bolvormig ruimteschip (op landingspoten) met een middendiameter in het model van ruim 19 cm. Om deze bolvorm te verkrijgen moet de bouwer 2 bolhelften samenstellen. Elke bolhelft wordt gemaakt door 10 bolsegmenten aan elkaar plakken tot een ‘bol’-ring en daarop dan een bolle schaal aan te brengen. Dit is een pokke-karwei! Qua passing lijkt het model afkomstig uit de jaren zestig; er blijven overal naden openstaan. Ik vermoed dat dit veroorzaakt wordt doordat de bolle delen in een 2-delige mal gemaakt worden. Om een goede lossing uit de mal te krijgen zijn er consequenties voor de passing. Door het bol staan van de ring van segmenten kon ik geen manier vinden om de delen goed aan te drukken. Uiteindelijk heb ik aan een zijde met wasknijpers de delen ‘gefixeerd’ om het uitharden te ondersteunen. Daarna heb ik voor het vullen van de naden eerst plamuur gebruikt en kreeg toen problemen bij het schuren (lastig bij een bolvorm met opliggende details). De andere bolhelft heb ik daarna met Milliput behandeld wat aanmerkelijk makkelijker ging. Milliput in de naad drukken, natte vinger erover en klaar (wel niet te hard drukken zoals ik mocht ondervinden).
Nadat ik op deze manier 2 bolhelften gemaakt had heb ik het schilderwerk verricht; voor het vasthouden van de bolhelften heb ik handgrepen van spuitgietframe stukken aan de binnenzijde gemaakt. Bij het decals aanbrengen daarna heb ik de bouwbeschrijving wat vrij geïnterpreteerd en geen decals over opliggende lijnen aangebracht.
Toen het grote ogenblik van het bijeenbrengen van de beide bolhelften. Die pasten dus niet goed op elkaar, pech gehad !! Achteraf gezien had ik beter de 2e bolhelft op de eerste kunnen bouwen om zeker te zijn van een goede passing. Ik weet alleen niet hoe ik dan het model t.b.v. schilderen en decals aanbrengen had moeten vasthouden.
Tip: om de landingspoten te kunnen aanbrengen heb ik het model ondersteund met een leeg waxinelichtje; dit is precies de goede hoogte.
CONCLUSIE: voor de SF-liefhebber lijkt mij dit een aanrader, voor niet te veel geld krijgt men een groot en kleurig model. Als (impuls) aankoop voor de jeugdige bouwer vrees ik dat dit model net een planeet te ver is.
Met dank aan Revell voor het ter beschikking stellen van het model,

Reviewer:   Peter Vierhout

2000-2