Gereedschappen en modelbouw hulpmiddelen:

rev pincet 39063

Revell # 39063  : Pincetten set 

Prijs:  EUR 4,95 

Toen ik een kleine twintig jaar geleden de modelbouwhobby weer oppakte na een pauze van een jaar of tien / twaalf, begon ik weer zoals ik ooit was geëindigd. Dat wil zeggen, ik kocht een bouwdoos, een nagelvijltje, een aardappelschilmesje en een flesje lijm. Een week later volgden de penselen en de verf.

En met dit materiaal gingen de eerste drie á vier modellen met enorm veel plezier in elkaar. Het aardappelschilmesje werd al snel geruild voor een afbreekmesje en de metalen nagelvijl kreeg hulp van schuurpapier in verschillende gradaties. Aangezien mijn vaardigheden groter waren geworden dan tien jaar eerder, ontstond ook al snel de behoefte naar beter en preciezer gereedschap.

Uit de tijdschriften die ik las haalde ik een advertentie van het in Amerika gevestigde Micro Mark. Een telefoontje en twee weken later had ik een klein boekje met al hun leverbare artikelen. Een ware overdaad aan mogelijkheden…maar daar waren de prijzen ook naar!

Hun catalogus bevatte onder andere de geweldige tangen van Xuron en de prachtige zachte schuurvijlen van FlexiFile. Met enige voorzichtigheid werd er toch geld overgemaakt via een creditcard en het lange wachten begon! Een paar weken later kon ik gebruik maken van de bestelde waar en de prijs bleek te kloppen bij de geleverde kwaliteit.

Na een aantal jaren zo wat materiaal verzameld te hebben, kwamen er langzaam aan ook producten op de markt van merken die ook bouwdozen maakten. Tamiya is hiervan een goed voorbeeld. Ze leveren naast de plastic- en radiografische modelbouw ook een heel gamma aan gereedschap. Uiteenlopend van mesjes tot tangen en schroevendraaiers.

Recent is ook Revell deze weg ingeslagen en levert onder andere de producten zoals beschreven in deze review. Daarnaast een hobbymes (zoals Exacto met losse nr. 11 mesjes), een afbreekmes, een kniptang om onderdelen van de gietramen te knippen en een aantal startsetjes.

Over kwaliteit en het bruikbaarheid verschillen de meningen enorm. De ene bouwer houdt van een punt op de pincet, een ander van een stompe kant. In deze review zal ik me dan ook beperken tot het geven van informatie omtrent de details, de verhouding van kwaliteit en prijs en mijn algemene opvatting over de bruikbaarheid.

De pincetten lijken op het eerste gezicht niet heel bijzonder te zijn en krijg je snel het idee dat dit wel erg goedkope waar is. Maar eenmaal er mee werkend blijkt dat best mee te vallen. De zelfsluitende pincet is mooi fijn en is licht te bedienen. Een te strakke sluitende pincet zorgt er meestal voor dat kleine onderdelen er tussenuit schieten en een makkelijke prooi worden voor het tapijtmonster. Ook de rechte pincet is mooi van vorm, gemakkelijk te hanteren en de punten komen mooi bij elkaar. De gebogen variant is iets minder fijn. De bekken hebben een grove ribbel en zijn naar mijn smaak te groot. Bij het gebruik van decals is deze pincet wel weer handig. De brede bek (aan de buitenzijde) maakt dat je decals kunt verschuiven. De binnenzijde geeft voor het natte decalpapier een goede grip.

Ik kan niet anders zeggen dan dat Revell met de in hun assortiment opgenomen gereedschappen een goede set heeft toegevoegd. Allereerst wordt de verkrijgbaarheid van op de modelbouwer afgestemd handig gereedschap vergroot. Ik weet zeker dat Revell deze producten bij veel winkels zal uitzetten. Zeker de startende en nog oriënterende bouwer zal hiervan profijt hebben.

De kwaliteit van de items is goed en keurig in overeenstemming met de prijs. De pincetten zijn netjes en ik denk dat de gevorderde bouwer meer geld zal gaan uitgeven aan betere items, maar voor algemeen gebruik en de eerder genoemde starter is het gewoon een goed setje.

Een nieuw 1/72 model kost tegenwoordig snel rond de € 15,00. Deze set van EUR 4,95 blijft daar ruimschoots onder.  Een aanrader voor elke modelbouwer!

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de set.

Reviewer:  Cees Regeling

Geplaatst op de website Oktober 2015