Gereedschappen en modelbouw hulpmiddelen:

revell logo

rev boor 39064

Revell # 39064  :  Handboor met 3 boortjes

Prijs:  EUR 4,95 

Toen ik een kleine twintig jaar geleden de modelbouwhobby weer oppakte na een pauze van een jaar of tien / twaalf, begon ik weer zoals ik ooit was geëindigd. Dat wil zeggen, ik kocht een bouwdoos, een nagelvijltje, een aardappelschilmesje en een flesje lijm. Een week later volgden de penselen en de verf.

En met dit materiaal gingen de eerste drie á vier modellen met enorm veel plezier in elkaar. Het aardappelschilmesje werd al snel geruild voor een afbreekmesje en de metalen nagelvijl kreeg hulp van schuurpapier in verschillende gradaties. Aangezien mijn vaardigheden groter waren geworden dan tien jaar eerder, ontstond ook al snel de behoefte naar beter en preciezer gereedschap.

Uit de tijdschriften die ik las haalde ik een advertentie van het in Amerika gevestigde Micro Mark. Een telefoontje en twee weken later had ik een klein boekje met al hun leverbare artikelen. Een ware overdaad aan mogelijkheden…maar daar waren de prijzen ook naar!

Hun catalogus bevatte onder andere de geweldige tangen van Xuron en de prachtige zachte schuurvijlen van FlexiFile. Met enige voorzichtigheid werd er toch geld overgemaakt via een creditcard en het lange wachten begon! Een paar weken later kon ik gebruik maken van de bestelde waar en de prijs bleek te kloppen bij de geleverde kwaliteit.

Na een aantal jaren zo wat materiaal verzameld te hebben, kwamen er langzaam aan ook producten op de markt van merken die ook bouwdozen maakten. Tamiya is hiervan een goed voorbeeld. Ze leveren naast de plastic- en radiografische modelbouw ook een heel gamma aan gereedschap. Uiteenlopend van mesjes tot tangen en schroevendraaiers.

Recent is ook Revell deze weg ingeslagen en levert onder andere de producten zoals beschreven in deze review. Daarnaast een hobbymes (zoals Exacto met losse nr. 11 mesjes), een afbreekmes, een kniptang om onderdelen van de gietramen te knippen en een aantal startsetjes.

Over kwaliteit en het bruikbaarheid verschillen de meningen enorm. De ene bouwer houdt van een punt op de pincet, een ander van een stompe kant. In deze review zal ik me dan ook beperken tot het geven van informatie omtrent de details, de verhouding van kwaliteit en prijs en mijn algemene opvatting over de bruikbaarheid.

Het boorsetje heeft een boorhouder die mooi van vorm is, heeft een goede rubber grip en is mooi stevig. Revell levert drie boortjes mee in de diameter 0.7, 1.0 en 1.3mm. In de verpakking zijn deze bijgesloten in een klein plastic kokertje. De boorhouder kun je op twee manieren openschroeven. Aan de voorzijde zit een klembusje waarin je het boortje kunt steken. Deze klembus kun je na het openschroeven van de houder uitnemen en omdraaien. De ene zijde neemt boortjes aan tot 1.0mm en de andere zijde boortjes vanaf 1.0mm tot 1.5mm.

De achterzijde van de houder kun je ook openschroeven. De rubberen kop die je met boren in je handpalm houdt wordt dan van het middenstuk genomen. In de ruimte die er dan ontstaat, kun je de boortjes opbergen. Al is de door Revell geleverde 1.3mm boor eigenlijk net te lang.....deze moet je goed in het midden centreren en dan past het. De heel dunne boortjes vallen door het middenstuk tot aan het klembusje.... Raar dat Revell hier niet naar gekeken heeft. Er is een klein gaatje in het middenstuk aanwezig, maar dit kan ook alleen bij het aan mij overhandigde exemplaar zo zijn.

In ieder geval is ook door Revell op de verpakking aangegeven dat de boortjes op de beschreven wijze opgeborgen kunnen worden. In de praktijk is dit ook erg handig, je hebt ze dan altijd bij de hand.

De geleverde boortjes zijn mooi scherp en recht. Ik heb in twee soorten en diktes plastic met de hand een gaatje geboord. Dit gaat heel gemakkelijk en de houder ligt prettig in de hand. De rubberen huls om het middenstuk geeft prettige grip voor je vingers en maakt dat je stabiel kunt boren.

 

Ik kan niet anders zeggen dan dat Revell met de in hun assortiment opgenomen gereedschappen een goede set heeft toegevoegd. Allereerst wordt de verkrijgbaarheid van op de modelbouwer afgestemd handig gereedschap vergroot. Ik weet zeker dat Revell deze producten bij veel winkels zal uitzetten. Zeker de startende en nog oriënterende bouwer zal hiervan profijt hebben.

De kwaliteit van de items is goed en keurig in overeenstemming met de prijs. Een nieuw 1/72 model kost tegenwoordig snel rond de € 15,00. Deze set blijft daar onder.  Een aanrader voor elke modelbouwer!

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de set.

Reviewer:  Cees Regeling

 

Geplaatst op de website Oktober 2015