Gereedschappen en modelbouw hulpmiddelen:

rev pigment 39066

Revell # 39066  : Weatheringset met 6 pigmenten

Prijs:  EUR 9,95 

Toen ik een kleine twintig jaar geleden de modelbouwhobby weer oppakte na een pauze van een jaar of tien / twaalf, begon ik weer zoals ik ooit was geëindigd. Dat wil zeggen, ik kocht een bouwdoos, een nagelvijltje, een aardappelschilmesje en een flesje lijm. Een week later volgden de penselen en de verf.

En met dit materiaal gingen de eerste drie á vier modellen met enorm veel plezier in elkaar. Het aardappelschilmesje werd al snel geruild voor een afbreekmesje en de metalen nagelvijl kreeg hulp van schuurpapier in verschillende gradaties. Aangezien mijn vaardigheden groter waren geworden dan tien jaar eerder, ontstond ook al snel de behoefte naar beter en preciezer gereedschap.

Uit de tijdschriften die ik las haalde ik een advertentie van het in Amerika gevestigde Micro Mark. Een telefoontje en twee weken later had ik een klein boekje met al hun leverbare artikelen. Een ware overdaad aan mogelijkheden…maar daar waren de prijzen ook naar!

Hun catalogus bevatte onder andere de geweldige tangen van Xuron en de prachtige zachte schuurvijlen van FlexiFile. Met enige voorzichtigheid werd er toch geld overgemaakt via een creditcard en het lange wachten begon! Een paar weken later kon ik gebruik maken van de bestelde waar en de prijs bleek te kloppen bij de geleverde kwaliteit.

Na een aantal jaren zo wat materiaal verzameld te hebben, kwamen er langzaam aan ook producten op de markt van merken die ook bouwdozen maakten. Tamiya is hiervan een goed voorbeeld. Ze leveren naast de plastic- en radiografische modelbouw ook een heel gamma aan gereedschap. Uiteenlopend van mesjes tot tangen en schroevendraaiers.

Recent is ook Revell deze weg ingeslagen en levert onder andere de producten zoals beschreven in deze review. Daarnaast een hobbymes (zoals Exacto met losse nr. 11 mesjes), een afbreekmes, een kniptang om onderdelen van de gietramen te knippen en een aantal startsetjes.

Over kwaliteit en het bruikbaarheid verschillen de meningen enorm. De ene bouwer houdt van een punt op de pincet, een ander van een stompe kant. In deze review zal ik me dan ook beperken tot het geven van informatie omtrent de details, de verhouding van kwaliteit en prijs en mijn algemene opvatting over de bruikbaarheid.

De REVELL verwering ("weathering") set zit in een doosje dat in de winkel ook opgehangen kan worden. Het doosje is rondom bedrukt en beschrijft de inhoud. Bij het openen van het doosje komt er een inleg uit met daarin zes kleine plastic potjes en een dubbelzijdig bedrukt vel in kleur met de uitleg van de materialen in meerdere talen.

rev pigment 0

rev pigment 1

De potjes zien eruit zoals die door Revell ook bij de starterbouwdozen wordt geleverd, dan zit er acryl verf in. Deze potjes zijn mooi stevig maar de deksels zijn lastig te openen. Met verf als inhoud is dat al moeilijk te openen zonder knoeien…laat staan bij het nu verpakte poeder! Een kleine schok is voldoende om de inhoud als een wolkje gekleurd stof over je tafel te doen dwarrelen.

Ikzelf zou de potjes vervangen door andere exemplaren met bijvoorbeeld een schroefdeksel. De inhoud van de potjes bestaat uit zes verschillende kleuren fijn poeder. Per kleur lijkt de structuur te variëren maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn. Om een en ander kort te beproeven heb ik een beetje van elke kleur op een wit vel papier uitgestreken met behulp van een wattenstaafje.

rev pigment 3

De kleuren pakken goed en zijn goed uitwrijfbaar, met een zachte kwast is dit nog mooier te doseren. De kleuren zijn in mijn beleving goed bruikbaar, al heb ikzelf groen en wit eigenlijk nog nooit gebruikt. Naast het droog verwerken heb ik de poeder ook opgelost in een beetje water en de ontstane slurry kan goed als wash worden opgebracht. Hierbij moet je wel veel water doen ander is het pigment snel te sterk en kleur het te veel.

rev pigment 4

Ik kan niet anders zeggen dan dat Revell in hun assortiment een goede set heeft toegevoegd. Allereerst wordt de verkrijgbaarheid van op de modelbouwer afgestemd handig gereedschap vergroot. Ik weet zeker dat Revell deze producten bij veel winkels zal uitzetten. Zeker de startende en nog oriënterende bouwer zal hiervan profijt hebben.

De kwaliteit is goed, deze set kost EUR 9,95 en is een aanrader voor elke modelbouwer!

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de set.

Reviewer:  Cees Regeling

Geplaatst op de website Oktober 2015