Model:    Figuren set NATO Pilots  Modern"
Merk:      Revell nr. 02402
Schaal : 1/72

Prijs circa 8 Euro

 

de-doos
Uit de 65 onderdelen kun je 28 onbeschilderde figuren maken. Wat opvalt is dat er geen grondpersoneel aanwezig is, alleen piloten. De set is in samenwerking met Preiser gemaakt. Er zijn zes verschillende staande poses, waarvan van twee van die poses elk vier figuurtjes in de doos zitten en van de vier andere poses elk twee figuren. Daarnaast zijn er vier zittende personen die in elkaar moeten worden gezet. Ze hebben bijvoorbeeld aparte armen die je in verschillende poses kunt zetten. Hierdoor worden ze uniek. Dit is heel slim van Revell omdat hierdoor de zittende personen aanpasbaar zijn aan het vliegtuig waarin ze worden geplaatst. Bij de samenbouw heb je gewone modelbouwlijm nodig. De passing is goed te noemen, wel oppassen met al die kleine onderdelen. De set bevat ook een gebruiksaanwijzing hoe je de figuren in elkaar moet zetten en hoe je ze moet schilderen. Echter, Revell heeft geen talentvolle tekenaar hiervoor gebruikt, de tekeningen van de figuren lijken wel te komen uit een komische strip. De schilderinstructies zijn wel duidelijk, maar geven dus alleen de Revell verfcodes en mengrecepten.

De onderdelen zitten op een gietraam bevatten geen flash Revell heeft gelukkig hard plastic gebruikt waardoor het lijmen en verven een stuk eenvoudiger is. . De figuren zijn zeer goed gedetailleerd maar sommige piloten zijn echter een beetje aan de dunne kant (ze lijken wel een beetje op die platte tinnen figuren van vroeger!!). Bepaalde onderdelen, zoals zuurstofmaskers en tassen, zijn wat grover weergegeven. Bovendien zijn ze op bijzondere plekken op de figuren aangebracht waardoor het moeilijk wordt de armen en dergelijke uit te ruilen.
De staande figuren zijn bedoeld voor een diorama of iets dergelijks. De poses ogen ontspannen en doen vermoeden dat ze met elkaar de missie bespreken. Sommige poses geven een macho stijl weer wat ook wel in die cultuur past. Het zijn allemaal piloten, de meesten in vliegoverall, g-suit, zuurstofmasker en reddingsvest. Eén heeft zelfs een zonnebril op. Eén figuur lijkt op een vrouw, heeft lang haar en is iets kleiner dan de anderen. Een ander figuur heeft alleen een vliegoverall aan en een koptelefoon. Hij schijnt iets te checken met een clipboard. Grondpersoneel heeft doorgaans geen vliegoverall aan dus moet het wel een piloot zijn die aanwijzingen geeft.

De zittende piloten hebben eigenlijk maar één pose. Vier verschillende piloten zitten in de doos. Het enige verschil in deze poses is de stand van de armen. Ik heb geprobeerd om de armen uit te wisselen. Dit gaat moeizaam vanwege de details op de figuren. Er moet veel worden geschuurd en gevijld . Ze hebben allemaal een helm op met een zuurstof-masker op het gezicht. Wat opvalt is dat het gezicht zichtbaar blijft. Hierdoor is het mogelijk zelf met houtlijm een transparant visor aan te brengen, hoewel de visor wel zichtbaar is op de helm. Alle zittende figuren dragen een vliegoverall een g-suit om de g-krachten aan te kunnen en een zwemvest om de nek. Sommigen leunen verder naar voren dan anderen, waardoor het lijkt dat deze figuren zich voorbereiden op de vlucht . Een figuur heeft zelfs de duim omhoog. Hierdoor wordt een vliegtuigmodel wat levendiger. Voor bepaalde toestellen zoals de F-16 leunen de piloten juist wat meer naar achteren. Twee figuren kun je hiervoor gebruiken omdat de benen en het bovenlichaam gescheiden zijn . Deze figuren hebben hierdoor de meeste mogelijkheden voor toestellen zoals de F-16 en de Rafale.
Er zijn lichte verschillen tussen de figuren wat uitrusting betreft. Of dit te maken heeft met de periode of de verschillende luchtmachten is onduidelijk. Door de figuren te verven kan men verschillen aangeven. Dit onderscheid heb ik aangegeven door verschillende contrasterende uniformen. Ik heb gekozen voor de traditionele groene overalls en uitrustingen, de oranje arctische uitrustingen, de zandkleurige woestijn uitrustingen en tenslotte de blauwe fabrieks uitrusting en overalls die je bij demo- en testpiloten ziet. Ik gebruik voor het beschilderen van figuren altijd acrylverf. Het voordeel is dat je veel merken kunt mengen, dat het snel droogt en dat je de verf kunt verdunnen met water. Nadeel is dat het soms te snel droogt en je daardoor moet oppassen dat de overgangen niet te scherp worden. Wat ook een nadeel is dat acrylverf nog steeds moeilijk verkrijgbaar is in Nederland. Maar het internet biedt hierin uitkomst. Ik gebruik acrylverf van Andrea, Vallejo, Aircraft Colors, Lifecolour, Agama en Xtracrylix. Om figuren te schilderen kun je deze merken rustig met elkaar mengen.

het-gietraam-voorkant

de-figuren-zien-er-goed-ged

De traditionele groene overalls en uitrusting.

Ik heb de volgende figuren daarvoor gebruikt: 1, 2, 3, 4, 6 en C. Als basis kleur gebruik ik Dark Slate Grey van Vallejo soms gemengd met Slate Grey van Andrea. Deze kleur heeft meer een grijze tint. Bij de kleur heb ik wat zwart gemengd. Het gaat hierbij om de broek en het reddingsvest. Het jack met de armen heb ik een olijfgroene kleur gegeven, Dark Slate Grey (XA1025) van Xtracrylix vermengd met olijfgroen ( A47M) van Agama. Hierdoor krijg je een iets andere tint voor het bovenlichaam als de grijsgroene tint van de broek. Door te variëren met het mengen van deze kleuren kunnen er verschillen ontstaan in de riemen en zakken op de overalls. Alles een beetje naar eigen smaak. Als het goed lijkt, dan is het goed. De schoenen heb ik geverfd met Lederbraun (34184) of Night Black (XA1012) van Xtracrylix. De helmen zijn grijs (XA1133) of wit (XA1141) van Xtracrylix. Als laatste heb ik de groene gedeelten van de figuren gedrybrushed met een lichte kleur groen (IZ5M) van Agama.

De oranje arctische overalls en uitrusting.
Ik heb de figuren: 1, 2, 4, 5 en D ervoor gebruikt. Een aantal luchtmachten gebruikt alleen overalls in de oranje kleur en sommige ook de G-suit zoals bij de Noorse en Duitse luchtmacht. Ik ben er van uitgegaan dat alleen de overall oranje is. De G-suit is dus gewoon groen. Voor het oranje heb ik als basiskleur AC-32 French Orange van Andrea gebruikt. Ik had eerst Agama (03M) gebruikt maar die was te glanzend. De donkere schaduwen werden met een lichte wash van Vallejo 71036 Mahony aangebracht. Het highlighten van de plooien met Andrea Orange met een beetje wit gedrybrushed. De flight suit werd weer met dezelfde groene kleuren geverfd als hierboven beschreven: een combinatie van Dark Slate Grey, donkere wash van Olive Drab en lichte highlight met IAF Grey Green. De schoenen zijn geverfd in Night Black. De helmen zijn grijs (licht grijs XA1133).

De zandkleurige woestijn overalls en uitrusting.
Ik heb de figuren 1, 2, 3, 6, A en D hiervoor gebruikt. Luchtmachten die veel opereren in droge gebieden rusten hun piloten uit met zandkleurige overalls. Daar overheen zit gewoon weer de groene G-suit. Ik vond het moeilijk de juiste zandkleur voor de overall te kiezen. Op veel foto's is de overall in een soort roodachtige zandkleur en op andere foto's is de tint juist richting grijs. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Lifecolour UA 107 FS 33448. De schaduwen zijn aangebracht met een wash van Tensocrom set 2 TSC 211 Burnt Brown. Deze kleur is al sterk verdund en hoef je dus niet verder te verdunnen met water. De highlights heb ik gedrybrushed met Agama 27M Canvas. De G-suit is weer groen, dus geverfd volgens de hierboven beschreven kleuren. De schoenen echter heb ik met Xtracrylix XA1290 RLM 79 Sandgelb geschilderd. Dit zijn lichtere schoenen die in de woestijn veel worden gebruikt, en ook een woestijnachtige kleur hebben.

De blauwe fabrieksoverall en uitrusting.
Ik heb de figuren: 1 en D hiervoor gebruikt. Ik bouw nog wel eens een prototype of een demo straaljager. Zo heb ik onlangs twee F-20 Tigersharks gebouwd, waarvan alleen maar drie prototypes zijn gebouwd. Op filmbeelden zie je dat de testpiloten meestal een eigen fabrieksuitrusting hebben, die zijn meestal blauw. Ook bij de eerste testversies van de F-16 zie je testpiloten met blauwe overalls. Testvliegers van b.v. de Zwitserse luchtmacht hebben weer rode overalls. Ik heb vanwege de F-20 twee figuren in een blauwe overall geverfd. Ik maak hierbij gebruik van Lifecolour L035 French Blue. Daarna heb ik een wash gemaakt van dezelfde kleur vermengd met een beetje zwart en verdund met water, zo werden de schaduwen naar voren gebracht. Daarna de blauwe kleur vermengd met wit voor het highlighten via drybrushen aangebracht. De flight suit weer met de hierboven beschreven groene tinten. De schoenen zijn geverfd met Revell Lederbraun 36184. Je kunt eventueel met stipjes grijs en lichtgroen e.d. nog wat badges aanbrengen op de borst en de bovenarmen.

De gezichten en handen werden geverfd met behulp van de Flesh paint set van Lifecolour. Als basis gebruikte ik UA710 Flesh Second Base. Als wash gebruikte ik TSC 211 Burnt Brown voor de donkere schaduwen en highlights met UA709 of UA708 (al naar gelang je een donkere of lichte huid wilt). Figuur 3 draagt trouwens een zonnebril. Ik heb de zonnebril met een fijn penseel Vallejo Chrome 71064 geschilderd en daarna met Xtracolour XA1012 Night Black de glazen aangestipt. Het haar werd geverfd in een mix van Lederbraun en zwart.
Conclusie: Het is altijd leuk om figuren te schilderen. Mijn werkbank is na afloop dan ook vol met potjes acrylverf. Als de figuren daarna bij een model worden geplaatst geeft het een indruk hoe groot of hoe klein een vliegtuig is. We hadden al figuren van Preiser, Hasegawa en Fujimi, maar deze set van Revell geeft weer meer mogelijkheden. De figuren zien er goed gedetailleerd uit en ze hebben leuke en ook natuurlijke poses. Alleen is het jammer dat ze wat plat ogen en dat er weinig variatie zit voor verschillende luchtmachten. Maar het is een echte aanrader voor diegene die hun vliegtuigcreatie in een diorama willen plaatsen.

Bronnen:
Diverse nummers van Air Forces Monthly, Combat Aircraft, World Air Power en Scale Aircraft Modelling.
Op het internet staan veel artikelen over hoe je figuren kunt schilderen. Op You Tube staan zelfs instructiefilmpjes!

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de bouwdoos.

Reviewer: Dick van Faassen

oktober 2013

Hieronder door mij geschilderde figuren uit de set:

deze-figuren-zijn-geveft-in

deze-figuren-zijn-geverft-i

bahrain-piloten-voor-hun-f-