rev-vostok-0

MERK: Revell

SCHAAL: 1/24

UIVOERING: Russian Spacecraft Vostok 1

Doosnummer Revell Classics 00024 • Spuitgiet • 61 onderdelen • € 19,99

Een klassieker uit de ruimte In de “Classics” serie van Revell is onlangs de Vostok 1 heruitgegeven. Het model is voor het eerst verschenen in 1969 en dat is ook wel te zien. Het model is vrij simpel van opbouw en de detaillering is erg grof en soms ook gewoon niet aanwezig. Dat klinkt misschien erg negatief, maar dat is zeker niet zo bedoeld. Dit model heeft namelijk iets nostalgisch. Vroeger moest je met zo’n redelijk groot model kunnen spelen, want toen waren er nog geen Nintendo’s, Playstations en X-Boxen. Toen moest je zelf raketgeluiden maken! En het was natuurlijk helemaal stoer als je dat ‘ruimteschip’ ook nog in diverse stadia van z’n vlucht kon laten zien aan je vriendjes. Daarom kunnen de 3e trap, de servicemodule en de bemanningscapsule allemaal van elkaar los gedraaid worden door middel van een soort bajonet- systeem. Zelfs de schietstoel met de kosmonaut kan in en uit de capsule schuiven. Het eindresultaat is een leuk model van de Russische raket waarmee Joeri Gagarin op 12 april 1961 als eerste mens in een baan rond de aarde werd gelanceerd.

Al met al is het een niet te ingewikkeld model en bovendien het enige betaalbare model van dit historische onderwerp. VEB Plasticart, een voormalig Oost-Duits merk, heeft ooit ook een Vostok 1 uitgebracht in de schaal 1/25 maar deze is heel moeilijk te vinden. Eigenlijk wil je dat niet eens: meer dan 25 jaar geleden heb ik er een gebouwd en ik herinner mij nog de slechte kwaliteit van het plastic en het incomplete gietwerk. Maar nu terug naar de Revell- Monogram kit. Na wat research op het internet kwam ik er al snel achter dat er veel dingen niet kloppen in deze kit, met name het interieur ofwel het ontbreken daarvan. Het model geeft je een soort koker waar de schietstoel met kosmonaut in geschoven kan worden. De echte Vostok had ook niet veel ruimte maar het was absoluut geen koker.

De onderkant van de servicemodule is geheel vrij van elk detail terwijl hier toch maar liefst 8 zonnepanelen zaten. Na alles nog eens goed te hebben bekeken, besloot ik om de Vostok te gaan bouwen met de nodige modificaties om er toch een aardig ding van te maken. Dat wil dus zeggen, een goed gelijkend interieur, beter lijkende zuurstoftanks en de verdere dingetjes die ik nog zou tegenkomen, zoals de zonnepanelen op de onderkant van de servicemodule. Dit is gelijk een excuus om de 3e trap te laten vervallen. Bovendien is er bij mij wat verwarring over de kleur. Hoewel Revell aangeeft dat het hele ding wit moet zijn met een aluminiumkleurige band in het midden, zijn er op verschillende foto’s in diverse boeken en ook op internet diverse variaties te vinden. Meestal heeft de raket van Joeri Gagarin een olijfgroene kleur, soms is slechts de helft wit. Ook het toegangsluik is er in diverse uivoeringen: met patrijspoort, zonder, of zelfs met twee.

De bijgeleverde zuurstoftanks lijken in het geheel niet op het origineel. Het betreft hier twee ringen met halve bolletjes eraan, die onder de verkeerde hoek op het model komen en ook nog eens te klein zijn. Die zuurstoftanks heb ik vervangen door 16 kralen met een diameter van 14 millimeter, die ik bij de “Haard en Hobby” heb gevonden. De kralen werden voorzien van een staafje plastic , het andere gaatje werd dicht geplamuurd, vervolgens groen geschilderd en beplakt met 2 strookjes tape om de metalen spanbanden te simuleren. Voor de binnenkant heb ik eerst van de bijgeleverde koker het gedeelte met de rails van de schietstoel uitgezaagd en verder met plastic plaat een nieuwe indeling van de capsule gemaakt. De binnenkant is vervolgens bekleed met een schuimfolie die gebruikt wordt om televisies en dergelijke in te pakken. Deze folie is gewoon te verlijmen met witte houtlijm en zelfs met Contacta van Revell. Na het schilderen lijkt het mijns inziens net echt op de bekleding van de binnenkant van de Vostok.

Het toegangsluik is een glad, bol dekseltje, dat ik heb voorzien van het patrijspoortje dat overbleef van de oorspronkelijke koker (nu kan je Joeri zien zitten!), aan de binnenkant weer “TV-inpakfolie” en langs de buitenrand de deukjes van de explosieve bouten die gebruikt werden om het luik te openen na terugkeer in de dampkring, zodat vervolgens de kosmonaut met de schietstoel uit de capsule geschoten kon worden. Daarna heb ik de buitenkant beplakt met kleine strookjes van aluminiumtape wat een zeer realistisch en goed gelijk resultaat oplevert; het lijkt net echt! De rest van de capsule krijgt straks dezelfde behandeling. Dat is wel veel knippen en plakken... Conclusie Revell heeft voor de “Classics” serie een beperkte oplage van 5000 stuks gemaakt van dit niet alledaagse model.

Met wat extra aandacht kan het een mooie Vostok 1 worden of misschien wel de Vostok 6, waarmee Valentina Tereskowja op 16 juni 1963 als eerste vrouw in de ruimte werd gebracht. Het levert mij in ieder geval een aantal plezierige bouwuurtjes op en door de research ben ik ook weer wat meer te weten gekomen over dit bijzondere onderwerp.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model.

REVIEWER: Ron Herdink    

maart 2012

rev-vostok-2