unimog boek 1

Boektitel:  Unimog die Baureihen 406/416, 1963-1989
Uitgever:  Motorbuchverlag
Uitgave:  1e druk april 2023, 184 bladzijdes, 300 foto’s
Taal:  duitstalig
ISBN 978-3-613-04549-1
Prijs:  € 39,90
 

In deze digitale tijd van "even YouTuben" en veelvuldig "scrollen en swipen" is een goed boek een mooi rustpunt. Lekker lezen en heen en weer bladeren. Voor mij ligt de nieuwe uitgave van das Motorbuchverlag, over de Unimog bouwseries 406/416. (1963-1989).


Een handzaam formaat (23 x 26,5 cm) gebonden met 300 foto’s, veel in kleur, variërend van echte fabrieksfoto’s, naar "gebruiksfoto’s tot foto’s uit de garagefolders". 

De opbouw van het boek loopt via de ontstaansgeschiedenis, de constructie van de Unimog, naar de veelzijdige toepassingen. Standaard is de Unimog meer dan veelzijdig, maar daarbovenop zijn er een grote hoeveelheid aan "Sonderausfuhrungen fur Spezialanwendungen" of te wel, je Unimog geheel naar eigen wensn samengesteld, dat varieert tot een redelijk normale met een hijskraantje, naar bewegend chassisdelen waardoor grote bakken vervoerd kunnen worden, ook militaire uitvoeringen, naar Unimogs met een extra set treinwielen, zodat ze zowel op als naast het spoor ingezet kunnen worden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het in dit boek. Dit alles wordt ook aangevuld met lijsten van allerlei uitvoeringen, waarin de aandrijvingen, motoren, chassis, aantallen bouwjaren en noem maar op gespecificeerd staan.

Ondanks dat de tekst in het Duits is, is het een aanbevelenswaardig boek, niet alleen voor de verzamelaar van miniatuurmodellen. Denk bijvoorbeeld aan al die uitvoeringen van bijvoorbeeld Herpa, maar ook de modelbouwers, de bekende kleintjes van Kibri. Zeker nu er de afgelopen tijd zoveel Unimog (ICM, Revell) modellen uitgebracht worden. Het zal niet lang duren voordat daar ook after market setjes voor komen en dat samen met dit boek vormen een goede basis voor vele "niet zo standaard" Unimogjes in je vitrine.

Met dank aan het MotorbuchVerlag voor het beschikbaar stellen van het boek.

 

Reviewer :  Geert Heijl

 

  • unimog-boek-_1
  • unimog-boek-_2
  • unimog-boek-_3
  • unimog-boek-_4
  • unimog-boek-_5
  • unimog-boek-_6
  • unimog-boek-_7

 

dit artikel werd gepubliceerd mei 2023 door M. de Vreeze