HULPMIDDEL: spetter sjablonen (Trinity Splatter)
MERK: Ushi van der Rosten
Voor gebruik met een airbrush.
Gezien in een buitenlands modelbouwtijdschrift: handige sjabloontjes om een verweerd effect op je modellen te krijgen. Zoals iedereen die foto’s van verweerde vliegtuigen en voertuigen bekijkt weet, verbleekt verf niet gelijkmatig, maar vlekkerig. De enige manier die ik ken om dit na te bootsen is om wat verf aan een tandenborstel te doen en daar met een stokje overheen te vegen zodat de verf spettert, maar dat lijkt me lastig beheersbaar dus heb ik het nooit geprobeerd. Maar nu is het Duitse merk "Ushi van der Rosten", onder andere bekend van hun uitstekende dunne rekbare draad, te hulp gekomen.
Ze hebben een set dunne metalen sjabloontjes onder de naam "Trinity Splatter" uitgebracht, waar met de etstechniek een grillig patroon van gaten in is gemaakt.
De set bestaat uit 3 sjabloontjes van ongeveer 6,5 x 6,5 cm. met gatenpatronen van zeer fijn tot vrij grof. Er bestaat ook nog een tweede set met andere patronen. En om het af te maken is er ook nog een set te koop waar ze allemaal in zitten! De sjabloontjes zitten in een plastic zakje met een papiertje met het merklogo maar zonder instructies. De sjabloontjes zijn beschermd met plasticfolie, wat je er natuurlijk voor gebruik af moet pellen!
Om de sjabloontjes te gebruiken, spuit je eerst het betreffende onderdeel van je model in de basiskleur. Dan meng je een iets donkerder tint, niet te dun, en spuit dit lichtjes door het sjabloontje op je model. Je moet het sjabloontje een paar millimeter boven je model houden. Werkend boven een krant kun je het sjabloontje al spuitend verplaatsen. Dan meng je een iets lichtere tint en doe daarmee het zelfde, met het zelfde sjabloontje of een van de andere, geheel naar je smaak. Dan kun je beslissen of je met het effect tevreden bent, of meer spetters aan wilt brengen.
UITPROBEREN
Ik ging het uitproberen voor mijn testmodel, een 1/72 Bell Airacobra. Het sjabloontje met de fijnste gaatjes leek het beste. Ik had eerst het middelfijne geprobeerd maar dat werd te grof. Door met een papiertje met wasbenzine (ik gebruikte enamel verf) lichtjes over de spetters te vegen, in vliegrichting natuurlijk, kreeg je toch een redelijk effect. Daarna heb ik een lichtere tint met het fijne sjabloontje gebruikt, en ten slotte een dunne mist van de basiskleur over het geheel heen geneveld. Daarna heb ik een tweede testmodel alleen met het fijne sjabloontje en de lichtere tint bewerkt. Dat gaf een nog beter effect, maar nog niet helemaal af. Ik denk dat ik nog een dunne laag van de lichtere tint over de hele onderkant van het model ga nevelen. De sjabloontjes laten zich meteen na het spuiten op een krant met een papiertje met verdunner schoonvegen.
CONCLUSIE: een nuttig setje, waarmee interessante effecten mogelijk zijn. Nadeel is dat je moeilijk in hoeken kunt spuiten, er zit een rand zonder gaatjes om elk sjabloontje heen.
REVIEWER: Henk de Jong
dit artikel werd gepubliceerd op 11 mei 2021