chiron 1  
 
 Bugatti Chiron
  
merk:      Airfix 
schaal:   1/43
doosnr.:  A55005 
aantal onderdelen:   38
prijs:  ca. 15 GBP (zie opmerking) 

 

Airfix heeft een nieuwe serie aan hun assortiment toegevoegd, auto’s in 1/43. Vroeger hebben ze die ook wel gehad, maar dat waren doosjes van Heller met een Airfix-badge. Uit hun eigen koker kwamen alleen de 1/32 modellen, waar van er nu een paar heruitgebracht worden. 

Maar dit is helemaal nieuw, eigen ontwerp, aansprekende modellen (Bugatti Chiron, Pagani Huayra, Jaguar E-type) eenvoudig in elkaar te zetten en uitgerust als starterspakket met verf lijm en penseel. Als ze in Nederland de prijs ook een beetje aantrekkelijk kunnen maken dan houdt niets de jeugd tegen om aan modelbouw te beginnen. De prijs in UK is GBP 15,= ; ik bestelde deze set bij Airfix en na alle Brexit gerelateerde financiële rompslomp werd het € 42,50.

Er zitten 2 gietraampjes met rood plastic onderdelen, een raampje met het glaswerk en een losse carrosserie in de doos. Het plastic is goed, niet te hard en niet te zacht en het glaswerk is ondanks het klein formaat mooi strak. De paar decaltjes zijn van Carthograf en zijn zeer scherp. Ook de detaillering op de onderdelen (gaatjes in de schijfremmen, stiknaden op de stoelen, reliëf op het dashboard) mag de kwalificatie ‘super’ ontvangen. Flash of gietdeuken ontbreken dus het lijkt er op dat er geplakt dan worden zonder al te veel schuur, plamuur of snijwerk.
De bouwtekening is afgekeken van Lego, bij elk stap staat het gietraampje afgebeeld met daarop aangegeven welk onderdeel er gebruikt moet worden, daarnaast wordt ook nog eens exact op de tekening aangegeven op welke plaats je de lijm moet aanbrengen. In 15 stappen wordt het van een doosje onderdelen een mooi goed gelijkende model van deze supersportwagen.

Ik ga er met plezier mee aan de slag. 

Reviewer:  Geert Heijl

 

  • chiron-_1
  • chiron-_2
  • chiron-_3
  • chiron-_4
  • chiron-_5
  • chiron-_6

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 26 april 2022