e type 1

MODEL:    Jaguar E-type 
MERK:      Airfix
SCHAAL:  1/43
AANTAL ONDERDELEN:  17 + starterspakketje verf en kwast
PRIJS:  ca.  17 euro
 
"eerste indruk"
 

Deze Jaguar is na de Bugatti en Pagani de derde auto in de nieuwe Airfix 1/43 serie. De verwachtingen zijn hoog gespannen omdat de eerste twee modellen in hun gedetailleerdheid en pasvorm uitblinkers zijn. Gelukkig wordt ik niet teleurgesteld, dat geldt voor deze Jaguar ook.

In 1961, bij de presentatie op de autoshow in Geneve, viel de hele autowereld zowat in katzwijm. Een langgerekte sierlijke en gespierd ogende bolide. Zelfs bij het stilstaan straalde hij zowel elegantie als snelheid uit. Enzo Ferrari verzuchtte zelfs dat dit de mooiste auto ter wereld was en diezelfde indruk maakt deze auto 61 jaar na zijn geboorte nog steeds.

Van de E-Type zijn al vele bouwdozen verschenen, ook bij Airfix in 1/24 en 1/32, en nu dus de kleinere 1/43. Bij het open maken van het doosje valt het beperkt aantal onderdelen op, 1 raampje vaalgroen plastic, 1 raampje glaswerk en een losse carrosserie, maar als je de details ziet lik je je vingers af. De sierlijke carrosserielijn is bijzonder goed getroffen, de details van koelribben op de motorkap en de fijne paneellijnen maken het geheel af. Het interieur verdient een dikke pluim, stoelen zijn goed van formaat en in correcte vorm, een zeer gedetailleerd dasboard en dan de spaakwielen. Dat is altijd wel een punt, zeker op deze kleine schaal en vaak wordt in 1/43 naar foto-ets of dure aftermarket wieltjes gegrepen, maar wat ze hier in spuitgietkwaliteit hebben geleverd is werkelijk mooi. Er zijn veel uitvoeringsmogelijkheden voor zowel in- als exterieur, dus ondanks dat op de doos een computeranimatie in British Racing Green staat, kun je maken wat je wilt, en dat zal ik dan ook gaan doen.

Ik ga er in ieder geval met plezier mee aan de slag,

Reviewer:  Geert Heijl

 

 

  • e-type-_1
  • e-type-_2
  • e-type-_3
  • e-type-_4
  • e-type-_5
 

Deze eerste indruk werd gepubliceerd op deze IPMS website 8 november 2022