airfix quad 48

MODEL:  Quad bikes & crew

SCHAAL: 1/48

MERK: Airfix

doosnummer: 4701 Prijs:   €17,00 •   circa 93 onderdelen

De laatste jaren brengt Airfix een serie modellen uit in schaal 1/48 die met “Operation Herrick” te maken hebben (de Britse inbreng in Afghanistan). Deze serie bevat naast de Lynx en Merlin helikopters ook een aantal voertuigen en figurensets. Deze recensie gaat over een combinatie van quad bikes en vier figuren. De quad bikes (eigenlijk Yamaha Grizzly’s) worden sinds een paar jaar in Afghanistan gebruikt om voorraden naar troepen in het veld te brengen en daarnaast voor gewondentransport. Dit laatste met een brancard op het karretje, niet bepaald een ambulance dus... Maar als daarmee het slachtoffer snel naar een plaats kan worden vervoerd waar een helikopter klaarstaat wellicht levensreddend. De quads zijn klein genoeg om in het ruim van de Merlin te worden vervoerd, dit in plaats van hangend onder de helikopter. Hun wendbaarheid en geschiktheid voor ruig terrein maakt ze zeer waardevol voor situaties zoals in Afghanistan.

airfix quad 48 a

Inhoud van de doos

In de doos zitten twee identieke exemplaren van de quad bikes met elk een karretje. Bij de karretjes zitten ook nog kleine bruggetjes die gebruikt kunnen worden voor kleine gaten. In de foto’s van de echte karretjes zag ik deze niet, wel simpeler ladders aan de zijkant. Maar ze bestaan ongetwijfeld ook zoals uitgebracht in de kit. De vier figuren zijn van Britse militairen in de huidige uniformen met helm. Eén zit op de quad vooruit rijdend, één kijkt (zeer realistisch) achterom naar de derde soldaat die het karretje aan het uitladen is. De vierde geeft aanwijzingen aan de quad bestuurders en is bewapend met een SA80 (L85A2) Bullpup automatisch geweer. Versies Alleen de bruingele versie voor in Afghanistan is een optie. Op de foto’s die ik via internet vond hadden alle quad bikes deze kleur. Dat lijkt dan ook de meest gebruikte of misschien zelfs wel de enige optie. De kit bevat decals maar vreemd genoeg maar voor één van de twee bikes! Nu zie je vrijwel niets van deze decals, ik heb ze niet gebruikt. In mijn ogen mis je daarmee vrijwel niets. Bouw van de quad De meeste onderdelen zijn relatief eenvoudig in elkaar te zetten.

Het eerste deel van de bouw van quad is een beetje gepriegel, waarbij delen voor binnen/onderzijde tijdens een latere fase in de bouw ook deel van de buitenzijde van boven blijken te zijn (het gaat dan om delen van de motor). De bouwtekening is in een nieuwe stijl gedaan met gekleurde onderdelen om aan te geven waar het onderdeel van de vorige stap zich bevindt. Dat is eerlijk gezegd niet zo duidelijk, misschien een kwestie van wennen. Het wordt erger als je denkt dat het een verfinstructie is... De quad bestaat uit onderdelen uit het binnenwerk waar later de bovendelen op aan zouden moeten sluiten. Maar een dergelijke constructie sluit zelden echt goed en dat is ook hier het geval.

Deze slechte aansluiting zit dan bovendien nog op plekken die moeilijk netjes te verbeteren zijn. Een probleemgebied is de aansluiting van de voorzijde van de quad (de spatborden) die feitelijk in het midden overdwars gesplitst zijn; de passing hiervan is niet erg fraai. Daarbij is het lastig de vier wielen netjes op hetzelfde vlak te positioneren (ik zag op internet dat andere bouwers daar eveneens problemen mee hebben gehad). Leuk is wel dat de wielen en het stuur ook ingestuurd gebouwd kunnen worden, iets dat in ieder geval nodig is voor de quad met de omkijkende bestuurder. Het resultaat ziet er wel compact en “stoer” uit, vooral door de grote achterwielen. De band over de voorste containers voor het stuur is wat dik en de radio achterop heeft weinig detail.

Karretje

Het karretje is eigenlijk nog eenvoudiger en vrij vierkant. De bruggetjes zouden eigenlijk met banden vast moeten zitten, iets dat eenvoudig kan worden toegevoegd. De inhoud is wel erg kaal, zeker in de woestijn-gele kleur. Je kunt kiezen voor kleine (munitie?) kistjes of voor een brancard op het karretje; bij de brancard is de kaalheid van het karretje minder opvallend. Je zou natuurlijk ook zelf wat extra voorraden in het karretje kunnen zetten voor een wat gevuldere en levendiger aanblik.

Figuren

De figuren lijken accuraat en van goede lengte. Bij de Merlin geplaatst geven ze ook een goed schaalidee aan deze grote helikopter. De gezichten en helmen zien er mooi uit; de aansluitingen van de armen aan de romp moeten wel worden opgevuld. De bepakking is duidelijk wat gesimplificeerd, en meegegoten aan het lichaam. Daar valt wat aan te verbeteren, losse bepakking zou realistischer zijn geweest. De SA80 ziet er netjes uit, maar is moeilijk op natuurlijke wijze aan de staande soldaat toe te voegen. Met de uitgebeelde poses verlevendigt het viertal een dioramaopstelling. 

Oordeel

Hoewel er wat gepriegel aan de quads nodig is om deze netjes te bouwen is de set toch geschikt voor de beginnende bouwer. De afwerking van bepakking van de manschapjes en detaillering van de voertuigjes is wat rudimentair maar zal in een diorama zeker voldoen. Er kan ook eenvoudig wat aan worden verbeterd. Het ontbreken van de decals voor voertuig twee is jammer en onnodig. De handleiding is niet erg duidelijk. Detailschildering wordt in de handleiding niet duidelijk aangegeven, al geeft de prachtige box art wel veel steun.

Conclusie

Voor de liefhebber van modern materieel en voor degenen die hun Lynx of Merlin in moderne uitvoering willen verlevendigen en eventueel in een Afghanistan-diorama willen plaatsen is dit model een aanrader. Het is geschikt voor onervaren bouwers. Voor hen die zeer nauwkeurig modellen van quads en bemanning willen bouwen is het een wat te simpel uitgevoerde kit.

Met dank aan Airfix/Hobbytime voor het beschikbaar stellen van dit model.

REVIEWER: Richard Kist

Gepubliceerd in MIP 2014-2

airfix quad 48 b