merk:     Heller
schaal:  1/43
kit nr. :  80174
aantal onderdelen:  40
 

 

renault 4cv heller inhoud

 

"Eerste indruk"

Dit Renaultje, het is een auto van ‘binnenzakformaat’. Een klein groepje ingenieurs van Renault zagen tegen het einde van de WO II wel in dat na deze oorlog iets moest komen dat snel in grote aantallen te produceren was en waar de Fransen ook iets aan zouden hebben. De leiding van de fabriek verbood tijdens de oorlog om hieraan te werken want alles moest in dienst staan van de oorlogsindustrie. Ondeugend zijn is niet altijd goed maar hier wel, heimelijk is er aan dit project verder gewerkt en toen in Frankrijk de oorlog voorbij was stond binnen een paar maanden het prototype al klaar en begin 1946 is de productie opgestart. Er was een tekort aan van alles (daarom waarschijnlijk ook zo’n klein autootje) behalve aan verf. Hele tankwagens vol met zandgeel van het Duitse Afrikakorps, niet moeilijk te raden dat het eerste jaar dat geel de enige leverbare kleur was, wat al vlot de bijnaam ‘motte de beurre’ (pakje boter) opleverde. Het is maar liefst tot 1961 in productie gebleven, er zijn wat variaties gemaakt (zie eerder artikel in de MIP van Paul Spek), de motorkracht ging van 18 naar 42 pk en is zelfs nog ooit klasse winnaar (tot 750 cc) van Le Mans geweest.

Heller is d.m.v. Glow2be weer aan het opkrabbelen en zijn weer modellen begonnen met modellen aan de man te brengen. Op dit moment eigenlijk voornamelijk heruitgaven van eerder succesvolle bouwdozen en -doosjes. Zo kreeg ik dit Renaultje 4 CV toegestuurd.
Wat moet ik hier nu mee, was de eerste gedachte, maar de tweede gedachte is natuurlijk dat we er altijd weer iets mee kunnen. Jaren geleden, toen ik modelbouwkundig solo nog wat ‘aanklooide’ heb ik hem ook al eens gebouwd en een 2 jaar geleden nog eens in de Le Mans groepsbouw.

Een vergelijk met de eerste uitgave (1980) en een latere uit begin 2000 laat zien dat de mallen eigenlijk weinig geleden hebben. Als ik het vergelijk met oude (her)uitgaven van Airfix lijken ze nog helemaal nieuw.

De eerdere uitgaven waren van crèmekleurig en rood plastic, deze is helemaal wit. Het nieuwe plastic is ook wat zachter en het glaswerk is nog wel net zo dik maar iets helderder. Dus de eerste indruk is een goede indruk. In de doos zitten 3 raampjes wit plastic, een carroserrie’tje en een raampje glaswerk, ziet er goed uit en het beetje flash wat er op zit is te verwaarlozen. Ik zal naast mijn oude basisuitvoering en latere raceuitvoering nu een wat luxere versie maken, met zo’n linnen schuifdakje.

Wordt vervolgd met dank aan Glow2be.

Reviewer:  Geert Heijl

 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 17 juni 2020