ford gt 1 

Ford GT40 Mk.II 1966

merk:      Meng
schaal:   1/24
doosnr.:  CS-004 
aantal onderdelen:   121
prijs:  tussen 45  tot 72  Euro afhankelijk van de winkel! 

 

"eerste indruk" 

Het verhaal over de Ford GT is legendarisch, er is afgelopen jaar een prachtige film uitgebracht, realistisch in het verhaal, in de vertolking en ook de gebruikte auto’s en decor. Samengevat, heel kort, komt het er op neer dat, halfweg de jaren 60 van de vorige eeuw, Ford Ferrari over wilde kopen. Daar was Ferrari niet van gediend en er zijn over en weer wat ‘onhebbelijkheden’ uitgewisseld. Dat maakte Ford zo pissig dat hij zich tot doel stelde om Ferrari te verslaan op het circuit waar Ferrari al 5 jaar behoorlijk dominant was, Le Mans. Resultaat was dat in 1966 de eerste drie plaatsen bezet werden door Ford. Bedoeld en ook door Ferrari zo ervaren als een totale vernedering en dat ging de drie opvolgende jaren door.

Het bouwpakket van Meng zit in een strakke compacte doos, alles past er maar krap in. Vier raampjes lichtgrijs plastic, 1 raampje transparant, 2 carrosseriedelen zitten los erbij. Eén vel decals, velletje ruitmaskering, 1 plaatje foto-ets en een velletje stof om de gordels van te maken. Het ziet er heel mooi gedetailleerd uit en flash is er niet te bespeuren. Het merk Meng zegt mij niet zoveel omdat ze weinig auto’s hebben, deze 1/24-er en dezelfde in 1/12, maar van wat ik zie is het veelbelovend.

In deze doos zit een vel decals waarmee je een van de drie uitvoeringen kunt maken die in 1966 triomfeerden: de zwarte winnaar, de 2e blauwe en de 3e gouden. Ik heb voor de aardigheid de oude doos (uit 1989) van Fujimi er eens bij genomen, daar zitten toch wat verschillen. De Meng-doos bevat een motorblok, de wielen zijn niet verchroomd en beter gedetailleerd en de carrosserie is in twee delen, de gehele achterzijde kan geopend worden.

Je moet van te voren je keuze maken welke van de 3 uitvoeringen je wilt bouwen, ze lijken hetzelfde, maar er zijn detailverschillen, zoals ander kleuren van de bodem, motorruimte en wielen, maar ook de identificatielampjes op de flanken zijn verschillend, daar moet dan wat extra schuurwerk voor gedaan worden.

We gaan er aan beginnen, ik heb mijn keuze laten vallen op de gouden uitvoering, de derde plaats pakker. Uitvoeringen van winnende modellen worden al vaak gebouwd en de blauwe versie eigenlijk altijd. 

Dank aan Glow2Be en IPMS voor het beschikbaar stellen van dit mooie model.

Reviewer:  Geert Heijl

 

  • ford-gt-1
  • ford-gt-2
  • ford-gt-3
  • ford-gt-4
  • ford-gt-5

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 3 januari 2022