Model | : MG TC (1945) |
Merk | : Revell (kit no. 07392) |
Schaal | : 1/24 |
PRIJS: ca. EUR 14,00
SOORT: Spuitgiet
NIEUW MODEL: Nee, heruitgave van Monogram model uit 1977 (kit 6102)
GESCHIKT VOOR: (iets) gevorderden
AANTAL DELEN: 3 rode (body), 25 blauwgrijze, 5 doorzichtige, 42 verchroomde plastic onderdelen en 5 "rubberen" banden. Zorgvuldig apart verpakt zijn de laatste drie soorten onderdelen. Hulde. Het gietwerk is netjes. Er is weinig flash, de body is strak. Bij mijn exemplaar was helaas de dynamo-poelie (deel van de V-snaar) niet geheel gegoten. Jammer, maar te herstellen.
AANTAL VERSIES: 3, twee Britse (oud en nieuw nummerbord) en 1 Duitse
SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed
GELIJKENIS: goed
DETAILLERING: Voldoende. Het model is voorzien van een afneembare motorkap en een compleet motorblok. De koplampen zijn voorzien van doorzichtige lenzen. Er is een volledig interieur. De kap kan naar keuze open of dicht. De onderdelen hebben in beide gevallen een mooi linnen effect. Bij de nummerplaat achter kan gekozen worden tussen een hoge en een smalle plaat. Om de bouw ook voor minder gevorderden eenvoudig te houden zijn veel zaken als één geheel gegoten, zoals vooras met bladveren en chassis met achtervering. Dit is echter niet storend. Het geheel van interieur en body maakt dat de deurtjes nogal dik uitvallen. Daar is weinig aan te doen, tenzij je het hele interieur wilt verbouwen.
PASSING: Overwegend goed, behalve het schutbord in de body. Rondom moet een randje plastic strip komen. Indien de kap opgezet wordt gemonteerd, wordt de achterkant van de rugleuning zichtbaar. Die sluit niet aan tegen de zijwanden. Ook daar moet een stukje plastic naast komen. Enige zorgvuldigheid bij het plaatsen van de body op het chassis is vereist. De voorzijde wordt gelokaliseerd door de lip bij de radiator onder de tweede dwarsstang van het chassis te haken. De achterzijde wordt gelokaliseerd door twee pikkies aan de brandstoftank.
BOUWBESCHRIJVING: De gebruikelijke Revell lay-out. Zeer duidelijk.
SCHILDERINSTRUCTIES: Uitgebreid. Bij de bouwbeschrijving met de bekende vlaggetjes een vier-aanzichtentekening voor het kleurenschema.
De instructies kunnen echter nog aangevuld worden: Achter de motorkap zit een zwarte rubber strip (te zien op de tekeningen op doos en handleiding); Bovenop de motorkap zit een chroom strip (met daaronder een pianoscharnier) Net als de ophang-strips op de tank te maken met "Bare Metal foil". De lamellen van de radiator hebben altijd dezelfde kleur als het interieur. Dus een beige leren interieur betekent ook beige lamellen, al is de auto aan de buitenkant rood. Bij het Duitse exemplaar op de doos is dit niet correct!
De velgen zijn altijd mat aluminium. Revell geeft hier foutief zilver op. De verchroomde wielen van het model zou ik niet overspuiten, dan valt namelijk op dat de spaken nogal dik zijn. Het model is namelijk al enige jaren oud.
DECALS: Keurig klein setje met vier instrumenten en 3 paar nummerplaten. Het zwerft echter los in de doos rond, minpuntje.
AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Op de bodemplaat staat het copyright van Monogram. Even weghalen met een mesje en een schuurpapiertje. In het schutbord zit een erg groot gat voor de stuurkolom. Dit gat kan wat kleiner.
Er is geen voorste nummerplaat. De decal moet op een zwart stukje plasticard worden geplaatst. De nummerplaat zit voorop de body, cf. de tekening op de doos, en niet op de "badge-bar", zoals in de handleiding.
Voor de liefhebber is het volgende nog aan te brengen: brandstofleiding van tank naar brandstofpomp op schutbord en idem van pomp naar carburateurs; gaskabels en-stangen naar carburateurs; ontstekingsleiding van bobine naar stroomverdeler en van daaruit naar de bougies; radiatorsteunen naast motor (zitten onder de kap); stang van armschokdempers voorzijde naar vooras; remleidingen; deursloten aan de binnenzijde van de portieren (verchroomd).
OPMERKINGEN: De MG TC is een doorontwikkeling van de TA- en TB-modellen van de jaren 30. Het sportwagentje kwam in 1945 op de markt en werd erg populair onder de Amerikaanse vliegtuigbemanningen die in Engeland gelegerd waren. Vele exemplaren maakten dan ook de oversteek naar Amerika. Door dit succes kwam MG als fabrikant van betaalbare sportwagens weer op de kaart te staan. Tegenwoordig is de TC een hele leuke en gewilde klassieker. De prijzen zijn er helaas ook naar... Een mooi exemplaar kan zomaar 40.000 euro doen!
DOCUMENTATIE: "Original MG T series", door Anders Ditlev Clausager, (MBI publishing company 1989) Bay View books Ltd, Bideford, Devon, UK, 1992; ISBN 1-870979-06-0. En internet natuurlijk. Daar is veel over MG te vinden.
CONCLUSIE: Een welkome heruitgave van een goed model van de MG TC.
Met dank aan Revell,
Reviewer: Peter Booy
Oorspronkelijk werd deze recensie gepubliceerd in de IPMS PIM november 2003