rev-07318-roadster 

MODEL: BMW M Roadster 
MERK: Revell (kit nr. 07318) 
SCHAAL: 1/24


PRIJS: fl 49,95 (gulden!)
NIEUW MODEL: Ja, november '98;
GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.
AANTAL DELEN: 51 in zwart, 11 in rood, 7 glashelder polystyreen,4 mooie 'rubber' banden, 1 stukje plastic gaas en 4 polypropyleen-klemringetjes. Een aantal delen zijn al beschilderd: Body, bumpers,spiegels zijn in glanzend rood gespoten, dashboard en stoelen zijnin zijdemat rood gespoten en velgen en sierstrips zijn zilverkleurig gespoten.
AANTAL VERSIES: 1, linksgestuurd. Geschikt als Europese en als Amerikaanse uitvoering. De rolbeugels achter de stoelen zijn in Nederland standaard, elders optioneel. Het model kan alleen opengebouwd worden, er is geen gesloten kap bijgeleverd.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: Goed, lengte en wielbasis zijn binnen de 1mm, alleen de breedte over de achterste spatschermen is 2mm te klein.
GELIJKENIS: Goed, achterwielkasten en achtervelgen zijn iets te smal(achterbanden zouden breder moeten zijn dan voor maar zijn gelijk);

DETAILLERING: Goed, hoewel het Tamiya Z3 interieur mooier is: eenvlak middenconsole met de meters als decal toont bij een open automodel wat goedkoop. Verder wel mooie velgen (met ventiel) en ook onderstel en bodemplaat zien er goed  uit. De motorkap zit dicht, dus motordetails blijven beperkt tot wat van onderen te zien is. De hoeklichten onder de zijroosters zijn met de body meegegoten(en dus ook
gelakt) deze zouden helder transparant moeten worden.  

PASSING: Goed, de voorruit is iets te smal. Verder heb ik liever  wat zachtere polypropyleen-klemringetjes, nu moet je wel erg veelkracht zetten op die mooie ophanging voordat de wielen op hun plek zitten.
BOUWBESCHRIJVING: Goed, duidelijke tekeningen in 15 stappen. Helaasis bij mijn exemplaar de steunkleur erg donker uitgevallen waardoor je soms wel heel goed moet kijken wat er staat aangegeven.

SCHILDERINSTRUKTIES: Op de onderkant na lijkt er weinig schilderwerkover te blijven, toch is het verstandig er een blikje Revell 330 rooden een blikje Revell 31 rood bij te kopen.De door de fabriek gebruikte verf is gelijk van kleur aan de Revellverf uit de blikjes (ik heb tenminste geen kleursverschillen ontdekt bij het bijwerken) en dat is een complimentje waard! Rood 330 is nodig om het interieur een
beetje bij te werken, wantanders blijven bijvoorbeeld gietpuntjes op de stoelen en hetmiddenconsole in afwijkend rood zichtbaar. Ook de zonnekleppenmoeten rood 330, evenals de binnenkant van de raamstijlen en de claxon paneeltjes op het stuur. Rood 31 is nodig om de buitenkant van lijst rond de voorruit te schilderen. Revell heeft deze lijst netjes satijn zwart geschilderden dat zou correct zijn voor een gewone Z3, maar bij de M Roadster wordt deze lijst in carrosseriekleur gespoten. Verder moet de achterkant van de rugleuning van de stoelen satijnzwart (langs de ronde randjes in de stoel). Ook de randen aan de binnenkant van de voorruit en de koplamphouders moeten nog satijnzwart worden. Let op dat alle BMW M Werke modellen heldere hoeklichten met oranje lampjes hebben, dus schilder de glaasjes niet oranje. Revell heeft het transparant oranje dus terecht weggelaten.

DECALS: Geen decals, maar zelfklevende stickers. De drukkwaliteit is vergelijkbaar met die van decals, maar de onbedrukte film is veel duidelijker zichtbaar en lastig bij te snijden. Bovendien volgen de stickers bolle vormen minder goed. Pas ook op dat er geen knikken in de stickers komen. Maak bij het aanbrengen van de stickers de juiste plaats op het model nat met wat zeepsop. De sticker kan dan nog verschoven
worden totdat het zeepsop opgedroogd is. Behalve de bedrukte stickers is er ook nog een stukje zelfklevend chroomfolie bijgeleverd, op maat gesneden voor de achteruitkijkspiegels. Er is voldoende extra folie om ook het make up spiegeltje op de zonneklep te beplakken.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Maak voorzichtig de voorruit los en schilderde binnenkant van de body met (satijn) matte rode verf (bv Revell 330) om doorschijnen tegen te gaan. Poets eventueel de body met Revell Model Wax voor een mooier resultaat.

OPMERKINGEN: Dit is een nieuw Dragon model, wat meteen ook door Revell in de Advantage serie is uitgebracht. Het spuitwerk van de voor beschilderde delen is van goede kwaliteit en de Revell kit is net zo duur als de onbeschilderde Dragon kit, maar wie liever decals in plaats van stickers heeft of liever zelf het hele model (in een  andere kleur) schildert kan op zoek gaan naar de Dragon versie. In tegenstelling tot de Revell BMW 316 Compact modellen (nrs. 07213, 07313 en 07314), die ook van Dragon afkomstig zijn, zit dit maal welhet juiste type achteras in de doos. 

DOCUMENTATIE: Autovisie (nr.6 van 1997), Autokampioen (nr.6 van 1997)en het Duitse Sport Auto nr.9 van 1997 reden alledrie proef met een rode M Roadster. Vooral de foto's in Sport Auto zijn zeer bruikbaar.

CONCLUSIE: Mooie kit, een paar kleine fouten, maar niks ernstigs.Door de voor beschilderde delen ook bereikbaar voor bouwers zonder verfspuit en dat alles voor een nette prijs,

Reviewer: Eric Verschuur

1999-3