unimog-revell

Model : Unimog U 1300L “THW”
Merk : Revell
Schaal : 1/24

Doosnummer: 07401
Soort: Spuitgiet.
Prijs: circa 30 euro?


Nieuw model: Nee, een heruitgave. De militaire oorsprong is duidelijk herkenbaar in het model, zo is het dak bijvoorbeeld voorzien van een dakluik.
Geschikt voor:  De meer ervaren bouwer wegens de matige pasvorm, die aangepakt moeten worden voor een goed passend model.
Aantal delen:  249
Aantal versies: 3; het gaat om vrijwel dezelfde voertuigen met een paar kleine verschillen in onderdelen, maar vooral verschillen in de decals.
Gelijkenis:  Goed, de proporties lijken in orde en het is onmiskenbaar de bekende Unimog.
unimog-2..unimog-3
Detaillering: Redelijk, de bouwdoos heeft een volledige motor, chassis en cockpit, maar de leeftijd speelt toch wat parten. De meeste detailleringen zijn wat vlak en versimpeld. De basis is goed aanwezig en een wat meer ervaren kan hierin zijn voordeel pakken. In de meeste situaties kan het verbeteren van de bestaande onderdelen meer dan voldoende zijn.

Passing:  Matig tot slecht, het feit dat deze kit een heruitgave is, is duidelijk herkenbaar. De gietramen kampen met ‘flash’ en er is wat werk nodig om een onderdeel schoon te krijgen.

Bouwbeschrijving: Typisch Revell, duidelijke stappen die goed getekend zijn en de kit ook voor een jongere bouwer geschikt zou kunnen maken.

Decals: Zijn aanwezig voor 3 versie’s; ‘Ortsverband Lübbecke’, ‘Ortsverband Bensheim’, ‘Ortsverband Bad Orb’. Met daarnaast decals die bij alle versies dienen te worden gebruikt.

Aanbevolen aanpassingen:  Op zich valt het wel mee, maar zeer belangrijk bij deze kit is dry-fitten! Daarnaast dient elk onderdeel goed schoongemaakt te worden, naast flash is er ook slijtage aan de mallen te zien in de onderdelen, met een laagje plamuur is zo opgelost.

Opmerkingen: De bedoeling was om deze review-bouwdoos te gaan bouwen voor Januari. Vol goede moed ben ik dan ook aan het chassis begonnen, maar al snel werd duidelijk dat dit niet een snelle kit is. Zoals gezegd moet elk onderdeeltje onder handen worden genomen en dient de pasvorm aangepast te worden voor een mooi resultaat. Hierdoor heb ik besloten om de review in 2 delen te doen. Eerst een beknopte review over de inhoud van de doos en in de loop van 2011 een 2e deel met het gebouwde model, met hierin ook aandacht voor de aanpassingen. Het grootste voordeel van deze bouwdoos is dat hij tamelijk uniek is, voor zover mijn kennis gaat is dit de enige 1/24 bouwdoos van een ‘Uni’. En deze variant is geschikt om ook een andere versie te gaan bouwen, maar dit is aan de creativiteit van de bouwer. De laadbak met huif kan bijvoorbeeld worden vervangen door een zelf te bouwen camper unit, of een open laadbak, of een research-kantoor, of of of… Je kan gewoon elke kant op. Pak Google er maar eens bij, Google Unimog en je ziet welke mogelijkheden er zijn en dat maakt deze kit extra aantrekkelijk.

Ik wil er daarnaast nog aangeven dat de doos erg goed verpakt is, elk gietraam is afzonderlijk in plastic verpakt, ook het doorzichtige gedeelte, wat beschadiging tot een minimum verkleind.

Conclusie: Een unieke kit die helaas zijn leeftijd begint te laten zien. De kit is een perfect canvas voor een wat meer ervaren bouwer. Dit vanwege de duidelijke slijtage aan de mallen en een matige pasvorm. Toch is de kit zeker het moeite waard om te overwegen, want met een beetje ‘ellbow-grease’ kun je er vele kanten mee op een goede ‘Uni’ van maken.

Bouwdoos beschikbaar gesteld door Revell.

Reviewer: Erik Olijnsma
zomer 2011

unimog-4