MERK:  Revell
Model:  Volkswagen  VW T1  "Kastenwagen"
Nr:  07076
Schaal:  1/24
Onderdelen:  circa 125
Prijs:  EUR  29,95

 

revell kastenwagen 1

 

Geschiedenis.
De Volkswagen T1 (fabrieksbenaming Type 2, als hun tweede VW model) werd, in 1947 door de Nederlandse VW importeur Ben Pon, bedacht op basis van de Kever. De productie begon in 1950 en deze bus is de oervader van de bestelwagen zoals wij die thans kennen.

De bouwdoos
Het model wordt geleverd in de bekende envelopdoos met 11 gietramen, 5 banden, een decal-vel en de welbekende bouwbeschrijving. Mijn kit had totaal geen flash, wat erg fijn werkt. Omdat je twee uitvoeringen kan maken is de bouwbeschrijving soms wat verwarrend. Mijn werkwijze is om eerst de gewenste aanduidingen te omcirkelen in de tekening. Als je de Jägermeister versie gaat maken dan moet je in stap 23 de neus strak plamuren omdat er een uitsparing voor het VW logo in zit, en daar hoort een decal te komen. Ik vond dat zonde van het mooie VW logo dus ik heb dat niet gedaan.

De kleuren
Rondom de bus loopt een paneellijn waar een decal op moet komen. Omdat de Jägermeister bus tweekleurig is kan je die paneellijn goed gebruiken om de delen af te plakken voor het schilderen/spuiten. Omdat glanzend groen voor geen meter dekt is het raadzaam om eerst een matgroene grondlaag aan te brengen. Het Jägermeister oranje krijg je door 80% oranje 30 met 20% Ferrari rood 34 te mengen. De juiste kleur Jägermeister oranje zal vast ook wel bij andere verfleveranciers zijn te krijgen, als je niet wilt mengen. De interieurkleuren heb ik niet aangehouden, maar ik heb een passende kleur uit de voorraad genomen.

De bouw
De bouw ging zonder problemen, alleen moet je erg voorzichtig zijn met de montage van de portieren. Bij mij brak er een scharnier af van het linker voorportier dat ik toen maar dichtgeplakt heb.

De decals.
Rondom de bus komt een beige/goud(?) kleurige band die ik ondanks allerlei hulpmiddelen er jammer genoeg niet netjes op kreeg, vooral op de hoeken achter. De rest van de decals gaven verder geen enkel probleem. Omdat ik het VW logo op de neus wilde heb ik het Jägermeister logo op het dak geplakt, de naam van de groothandel uit Kiel heb ik achterwege gelaten.

Conclusie.
De VW T1 Kastenwagen is een erg leuk model waar je oneindig veel uitvoeringen van kan maken en die de verbouwers onder ons zeker zal aanspreken. Flevo-decal heeft een decal set voor de VW T1 waarmee je ook Nederlandse uitvoeringen kan maken. Gunze-Sangyo heeft ook een serie van de T1, maar die heeft een carrosserie uit 1 stuk en is eigenlijk niet te vergelijken met die van Revell. Ik hoop dat Revell ook nog eens de pick-up gaat maken.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model voor recensie.


REVIEWER:    Jan Planken

 revell kastenwagen 2

Dit artikel (uit MIP 2015-2)  werd ook gepubliceerd op deze IPMS website december 2017