Boxtop

 

 GMC PD-3751 “Silverside Trailwagon” van de Trailways Company

merk:   Roden
schaal:  1/35
doosnummer:  PD 3751 Greyhound bus 
aantal onderdelen:   250+
prijs:  tussen de 45 - 55 euro

 

Historie:

Deze GMC PD 3751 is een model van de roemruchte Greyhound bus, die je in veel Amerikaanse films voorbij ziet komen. Dit specifieke model was de 5de variant in een serie, waarin 37 passagiers plaats konden nemen, werd ontwikkeld door General Motors, en in serieproductie genomen in hun fabriek in Pontiac, Michigan. Dit om het in de jaren 30 ontwikkelde highway netwerk door de Verenigde Staten heen van een snelle vorm van transport te voorzien, als goedkopere variant op het autogebruik De comfortabele bussen deden niet onder voor het vaak luxere, maar duurdere treinvervoer.
Deze specifieke bus was in dienst bij de Trailways Travels Company, een groep van zo'n honderd busmaatschappijen, die voornamelijk in de Zuidelijke Staten rondreed. Deze bus werd daar gebruikt van de tweede helft van de veertiger jaren, tot de tweede helft van de vijftiger jaren, waarna de bussen een tweede leven kregen, voornamelijk in Latijns-Amerikaanse landen.

Mijn eerste indruk:

Een gewone doos, met deksel met een afbeelding van de GMC. Alles netjes verpakt in plastic, 16 gietramen met glaswerk, klein foto-ets fretje, en decals apart. De bouwbeschrijving beslaat 12 bladzijden, waarvan 3 met de onderdelen. Kleuren aangegeven in Vallejo. Het eigenlijke bouwproces wordt aangegeven in 36 stappen, waarbij weleens een nummer vergeten wordt, dat wel weer in de onderdelen tekening terug te vinden is, zoals 11H. Een ander kritiek punt is het moeten boren van verschillende gaatjes, hoewel er wel wordt aangegeven waar de gaatjes dan moeten komen. De pasvorm is niet helemaal duidelijk, er is vaak nogal wat ruimte, zodat onderdelen verkeerd gelijmd kunnen worden. Kortom, geen beginnersbouwdoos.

Ik heb de Revell London Bus ook gebouwd, en dit is echt een andere dimensie...  wordt vervolgd....

Reviewer:  Rene Erhart

 

 

  • Boxtop
  • Decals_en_PE
  • Sprues
  • Sprues_2
  • Sprues_3

 

dit artikel werd gepubliceerd 29 augustus 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze