aoshima-pt132

merk: Aoshima

schaal: 1/350

type: torpedo boat PT 132

Naast de eerder verschenen S-boten, is er nu ook een nieuw model in deze schaal van een PT-boat in gewoon spuitgietplastic. De inhoud van het doosjes bevat als bonus ook een Catalina vliegboot in 1/350. De schaalnauwkeurigheid is goed. Verder moet ik nog opmerken dat je alles twee keer krijgt, dus twee PT-Boats en twee keer een Catalina. De PT-boat moet worden gemaakt uit meerdere onderdelen verdeeld over twee frames. De belangrijkste splitsing is romp, dek en onderwaterschip. Daarnaast wordt de brug als vier losse delen geleverd die je tegen de aanwezige uitbouw moet monteren. Naar mijn idee was een complete losse brug dan gemakkelijker geweest. Veel losse onderdelen zijn voor de bewapening en een aantal zijn niet nodig: andere varianten van de kit zijn dus te verwachten.

aoshima-pt132-a

Er worden decals bijgeleverd voor de PT 130 tot en met PT 134, dus keuze genoeg. Merkwaardig genoeg is het kleurenschema van de PT 132 in de beschrijving twee kleuren grijs, terwijl hij op de deksel staat met een camouflagepatroon. De Catalina is echt een heel leuk item van deze doos, er wordt zelfs een stuk rond metaal bijgeleverd waarop je hem kan monteren. Je krijgt twee romphelften, bovenvleugel, vleugelsteunen, staartvleugels (stabilo), motoren, props en de blisterramen voor de zijkant. Verder zijn er wel decals bijgesloten, maar helaas geen registratienummers. Het kleurenschema voor de Catalina is Navy Blue-Light Gull Grey.

Al met al een heel leuk doosje, jammer dat de prijs zo hoog ligt. Als ze een enkel setje in de doos hadden gedaan had deze misschien iets lager kunnen zijn. Helaas wordt er geen foto-ets bijgesloten, wat het geheel nog leuker (maar ook weer duurder) had gemaakt.

Reviewer: Michiel Woort

aoshima-pt132-b

 


gepubliceerd in MIP 2012-5 (op deze IPMS website wordt maar een klein deel van de recensies gepubliceerd).

 

 

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree